Flagermus

Flagermus er ikke vingede mus. De tilhører deres egen pattedyrorden, som er den næststørste i verden. Gnavernes orden (som bl.a. mus og egern tilhører) er den største.
Vi har 15 arter af flagermus her i landet. Flere er svære at skelne på udseendedet og enkelte kræver DNA-test.

Flagermusen herunder er en Sydflagermus (Vespertilio serotinus). Til venstre er det en dværgflagermus skudt med blitz i mørket.

Tænder - Langøret flagermus  
 
Der er masser af flagermus i Ravnsholt Skov - bl.a. en koloni af dværgflagermus under skovløberhusets tag - men man oplever dem mest som flaksende skygger mod den mørke himmel. Flagermus er fredede dyr som behøver beskyttelse, for de yngler meget langsomt (1-2 unger om året).
Når de yngler så langsomt, skyldes det, at de drægtige hunner bliver for tunge til at flyve, hvis de skal bære flere unger i maven. Så er fuglenes metode smartere. De kan lægge et æg af gangen og først begynde at ruge, når kuldet er fuldt. Derfor kan de yngle meget hurtigere.

Alle vore hjemlige flagermusearter har små spidse tænder og lever af insekter. - Vi har ingen vampyrer her.
Tænder - dværgflagermus
I sommeren 2019 blev nogle af de unge flagermus fanget af de store burreplanter ved skovløberhuset. De blev forsigtigt hjulpet fri og burrene fjernet. Det er ikke et ukendt fænomen. Også fugle kan hænge fast i de tornede kurve.
Denne lille dværgflagermus  ser farlig ud, når den sådan viser sine spidse tænder. Men den prøver nu ikke at bide. Den skriger bare.

Flagermuseunger fødes blinde og hjælpeløse - og meget meget små. Denne flagermuseunge er 10 dage gammel.

Kik her for at finde et lille eventyr om flagermus.
Flagermus "ser" med ørerne. De udstøder hele tiden høje skrig, mens de flyver, og ved at lytte til de ekkoer, der kommer tilbage, ved de, hvor der er genstande i deres omgivelser. Vi kan ikke høre disse skrig, for de ligger i et leje over vores høreevne. - Og godt det samme, for skrigene er kraftige. Kunne vi høre dem, ville sommernatten være en larmende affære.

Lav din egen flagermus. Klik på billederne og se hvordan.
Langøret flagermus (Plecotus auritus) er en mellemstor flagermus med vanvittigt store ører. Den jager ikke i det åbne, men mellem træernes løv, hvor den kan stå stille i luften og plukke kravlende insekter. Med denne jagtmetode går det ikke at råbe, som de andre flagermus gør. Det vil nemlig sende en masse støj tilbage, hvis man råber ind mellem træernes blade. Derfor hvisker den langørede - og derfor har den enorme ører, så den kan opfange ekkoet af sine egne lavmælte skrig.
På Vestre Hus kan andelsbrugere låne en flagermusdetektor, som "oversætter" skrigene til hørbar lyd.
Vi kan i øvrigt godt høre flagermusenes parringsskrig. De høres mest om efteråret.
Flagermus parrer sig i det tidlige forår.
 
Dværgflagermus fundet under bark - og på plads igen.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet