Fodspor

Fodspor finder man selvfølgelig mest i skoven, når der ligger sne, men man kan også være heldig at finde nogen i fugtig jord eller sand. Eller man kan lave dem selv, som jeg har gjort ovenfor.
Klik på billederne nedenfor for at se spor fra skoven..

Egern

Mus Hare Rådyr Fugl

Ræv

Hund

Kat

Mår og mink

Grævling

Afstøbning af dyrespor? Klik her

Lidt om fødder.
Alle de dyr, vi finder spor af i skoven nedstammer fra en kvastfinnet fiskeart, der gik på land i devon for 350 millioner år siden. I finnerne havde disse fisk en knoglebygning, der ved skulderleddet startede med en enkelt knogle, så to, så tre og så flere knogler i form af finnestråler. Denne bygning genfinder vi i pattedyrben som vore egne hænder og fødder den dag i dag. Hos mange pattedyr er foden imidlertid meget ændret, som hos rådyret, der kun går på neglene af to midtertæer, og hesten der kun har en enkelt tå tilbage.
 

Vilde dyr er vanedyr, og de benytter helst den samme rute, når de skal fra sted til sted. Derved dannes tydelige stier, som ofte benyttes af flere dyr. De kaldes veksler.
Her ses en tydelig rådyrveksel i ørnebregnerne. Den grener sig ud på hver side af et lille buskads.

Museveksler kan også let findes i områder med højt græs, man skal blot kikke under græsset.
Ofte vil sådanne veksler tæt på hullerne være mere eller mindre brolagt med musemøg.

Katteveksel over en græsplæne i en have og til højre en grævlingeveksel gennem grangrene.
Dyr kan også af og til sætte spor, selv om deres fødder ikke sætter aftryk. Ovenfor er det ænder, der har sat spor i grødis og andemad. Nedenfor er det en vinbjergsnegl. - Man skal bare have øjnene med sig, så vil man finde spor alle vegne :)
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til dyrespor