Spyfluer
Store fluer. De fleste lever af ådsler, men der er også snyltere imellem.

Guldflue (Lucilia caesar). Den er jo ganske flot.


 


Den store kødlue føder levende maddiker, for et dødt dyr er en eftertragtet ressource, så det gælder om at få ungerne i vej så hurtigt som muligt. Kødfluerne tildeles undertiden deres egen familie.

Den Store Kødflue (Sarcophaga carnaria). Det er en af vore velkendte spyfluer. Dens larver lever af ådsler, hvilket for kødfluen udmærket kan være en leverpostejmad på et terrassebord.

Herover den store spyflue Cynomya mortuorum.
Herunder er det spyfluer, der har lagt et flere centimeter tykt lag af spy - flueæg - på et dødt dyr.

Til højre er det spyflueæg i stor forstørrelse.
Spyfluernes larver (maddiker) er effektive ædemaskiner, som på varme sommerdage er mindre end en uge om at fjerne alt kød fra et dødt dyr. Er kødet væk før maddikerne er færdigudviklede, bliver der blot små fluer ud af det.

     
  Her er det maddiker i en død fisk. Ovenfor til højre en i stor forstørrelse. De hvide tråde, som man kan se gennem den gennemsigtige hud er maddikens åndedrætssystem, dens tracheer. De åbner til åndehuller (spirakler)bagest i maddiken, som man kan se det på billedet til venstre. Så kan maddiken ånde med bagenden, mens den har hovedet dybt begravet i lækkerierne. - Forrest har maddiken en krog, som den skovler maden indenbords med.  
     
Maddiker i en død ringdue. Fluerne lægger æg i alle kropsåbninger.
Ræven nedenfor ligger i "dødebur". Dvs. et bur som sættes ud i skoven med et dødt dyr, så man kan følge med i processen. Uden bur bliver ræven fjernet af andre ræve.

De fleste mennesker føler en umiddelbar intens væmmelse ved at iagttage de tusindvis af maddiker, der mæsker sig i det rådnende kød. Men det er jo oplagt, at fluelarverne her udfører en vigtig funktion ved hurtigt at føre det døde organiske materiale tilbage i kredsløb.
Faktisk lugter det døde dyr ikke nær så slemt, hvis der er maddiker i, som hvis fluerne forhindres i at komme til. Det skyldes at maddikerne udskiller bakteriedræbende stoffer, og det er bakteriernes affaldsstoffer, der lugter værst. Bakterier og maddiker er jo fødekonkurrenter, så det er en fordel for fluerne at begrænse bakterievæksten.
Derfor kan man også bruge spyfluemaddiker til behandling af sår. Maddikerne fjerner alt det døde væv - de spiser ikke levende celler - og forhindrer samtidig infektion i såret.
     
  I august 2017 lagde jeg en trafikdræbt råbuk i dødeburet. Den var skeletteret på en uge.  
     
 

Når maddikerne er færdigudviklede forlader de rævekadaveret for at søge ud i jorden for at forpuppe sig. De kan vandre flere meter i jordoverfladen, før de finder et egnet sted.

     
  Maddiker mangler øjne, og deres munddele er blot nogle kroge til at hive maden indenbords. De har heller ikke nogen ben, men møver sig frem ved hjælp af valke på den kegleformede krop.
Åndehuller sidder bagest på kroppen.
Fluer forpupper sig inde i deres sidste larvehud, så puppen ligner en lille tønde. Det kaldes et puparium.
 
     
 

 
Dødsfluen - Cynomya mortuorum - er en stor spyflue, som bedst kendes på sit gule hoved.
 
Klyngefluer (Pollenia rudis) overvintrer som voksne, hvor de søger til beskyttede steder såsom inde i huse. Her kan man af og til se dem sidde mange sammen - i klynger. Det er ellers ikke fluer, der generer os, for deres larver lever inde i regnorme. De unge fluer er gyldne på forkloppen af mange fine hår, men disse hår slides hurtigt af.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden
 
iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet
 
Andre fluer