Flydende skøjteløber

De små skøjteløbere, der render rundt på småsøer i sommerhalvåret, imponerer ved, uden problemer, at kunne balancere på vandet. Men faktisk kan man nemt lave en stor model af en skøjteløber, som sagtens kan klare det samme.
Man skal bruge 3 stykker tynd ståltråd, 12-13 cm lange, to små sorte perler, lim, en saks og et plastchartek.
Klip 6 små cirkler ud af det dobbelte chartek - omkring 1½ cm. i diameter. Altså 12 i alt. Bøj de to ståltrådsstykker sammen på midten. Først den ene vej så den anden, så de sidder ordentligt sammen
Bøj det tredje ståltrådsstykke på midten og rul det lidt sammen, så det danner bagkrop. Rul det så ordentligt sammen med de to andre stykker, som nu danner ben. Foran benene sættes nu perler på stykket som øjne, og stykket snoes foran øjnene. Det danner nu forben. Det hele skal hænge ordentligt sammen.
Nu bøjes benene. Bemærk at de bøjes op fra kroppen inderst og så ned igen til bordet, hvor der bøjes en lille fod. Under hver fod lægges en chartek-skive med en klat lim på - og så en ny skive.
Når nu limen er tør, kan skøjteløberen søsættes. Den flyder uden problemer.
     
  Kommer man imidlertid et par dråber opvaskemiddel i vandet, går skøjteløberen straks til bunds.
Hvorfor nu det?

Man siger, at skøjteløberen løber på "vandhinden", men hvad er en vandhinde for noget?


Vand har mærkelige egenskaber. Vand elsker nemlig vand, så vandmolekyler er næsten ikke til at trække fra hinanden. Vandhinden er bare vandmolekyler, der holder fast i hinanden, så man kan gå på dem, hvis man er lille og fordeler sin vægt over et stort område.
 
     
     
  Vandmolekyler består af et iltatom - det sorte - og to brintatomer -røde. I molekylet deler ilt og brint 2 elektroner, men da ilt er gladest for elektronerne, er elektronerne mest i ilt-enden af vandmolekylet, så den ende er negativ, mens brintenden er positiv.

Alle vandmolekyler har altså en positiv og en negativ ende, og hvert molekyle tiltrækker derfor den modsatte ende af andre vandmolekyler. De hænger sammen som ærtehalm.

Men hvad sker der så, når man kommer sæbe i?
 
     
  Sæbemolekyler er meget store. De har en lang hale af kulbrinter, som slet ikke er elektriske, og som slet ikke kan forenes med vand.
Men de har også en rund ende, der ligner vand, og som godt kan opløses i vandet.
Hvad gør sæbemolekylerne så, når de kommer i vand?
 
Hvor vandet før dannede en dejlig fast overflade, ved at holde fast i hinanden............ bryder sæbemolekylerne nu overfladen med deres lange, vandskyende ender, som de vender væk fra vandmolekylerne.
Overfladespændingen brydes og skøjteløberen falder i. Men den er ikke ødelagt. Skyl den bare og sæt den i rent vand igen.
Se rigtige skøjteløbere her.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden ihjerner.gif (1431 bytes) Tilbage til idéer

Tilbage til
undervisning