Birkeideer

Birkekrans.
Til denne krans bruges nøgne birkeris, bast, spritfarver, sorte piberensere og lyst læder. En buket birkegrene bindes sammen med basten, som derefter slynges rundt og rundt om grenene. Der sættes nye birkegrene i undervejs og kransen tvinges i form.
Fortsæt med at binde basten rundt om grenene en ekstra omgang, og klip udstikkende gren-ender af. Så tegnes små blomster og sommerfugle på læderet med spritfarver. Blomsterne sættes på kransen med piberensere eller ståltråd.

Birkesirup

Omkring slutningen af marts begynder saftstigningen i birketræerne. Årsagen er at rodcellerne ved de højere temperaturer begynder at transportere ioner ind over cellemembranerne, hvorved det osmotiske tryk i cellerne stiger og vand følger med ind. Derved stiger trykket i celler og vedkar, og vand stiger op i træet. På den måde leveres det væsketryk og den næring, som skal til for at gennemføre løvspringet. Vandet medbringer nemlig sukker, som har været lagret i rødderne siden sidste efterår.
Denne birkesaft kan nemt tappes af træerne.

Det nemmeste er at overklippe nedhængende birkegrene og stikke grenspidserne ned i store sodavandsflasker, som bindes fast. Med 10 flasker kan man samle omkring en liter saft om dagen.

Saften kan drikkes, som den er, men den smager ærlig talt nærmest af dovent postevand.
Den kan også indkoges til sirup, men så skal saften  koges længe. Der bliver kun et par teskefulde sirup af en liter saft, og man skal passe på siruppen ikke karamellisere til sidst, for så ændres smagen meget.

Saften dufter skønt mens den koger ind, og den færdige sirup smager glimrende.
Men det skal gøres for oplevelsens skyld. Man får ikke megen løn for sin møje.

Pynt af birkebark
Birkebark er smuk og normalt let at få fat i, da der ofte ligger væltede birketræer i skoven. Med en hobbykniv kan man skære en revne i barken, og så kan den trækkes af i flager. Vælg områder, hvor barken er så glat som muligt. På grene er barken tynd som papir, men den er tykkere på stammen.
Af barken kan laves guirlanter. Ringene lukkes med en hæftemaskine. Man kan også klippe hjerter. Bægret med hjerte på er lavet af bark fra fuglekirsebær, som er samlet med indersiden udad.
Her nedenfor er pynten hængt på et gammelt juletræ. Barkbægeret kan også bruges som urtepotteskjuler, og de små barkhjerter kan bruges i juledekorationer.
 
 
 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden ihjerner.gif (1431 bytes) Tilbage til idéer Tilbage til mad Tilbage til
kranse