Arcyria - Skålsvøb

Hos de forskellige arter af Arcyria danner kapilitietrådene et vaske-svampeagtigt netværk, som udvider sig voldsomt, når det slippes ud gennem sporangiets hud (peridiet). Ofte sidder dette netværk i en lille kop, når sporangierne er modne.

Arcyria affinis

Arcyria affinis findes på råddent træ - i trængsel. Sporangierne starter med at være hvide til cremefarvede. Siden bliver de iøjnefaldende laksefarvede, hvorefter de modner til rødbrunt.

Til sidst henfalder den øvre del af peridiet (overfladen). Tilbage bliver kun en stilk med en lille kop. Samtidig ekspanderer capillitie-trådene, som danner et netværk. Ved ekspansionen smides sporerne ud.
Det candyfloss-lignende capillitienet falder som regel ud, da det kun er løst fastgjort til koppen.

Her ses capillitie-netværket i stor forstørrelse.
 
Arcyria incarnata - Rosa skålsvøb
 

Arcyria obvelata - Okkergul skålsvøb

Dette svampedyr har et meget elastisk, gulligt capillitium, som rager candyfloss-agtigt ud fra gamle træstubbe. Men de er altså kun et par millimeter lange.

Sporangierne her til venstre er helt umodne endnu.

 

Capillitiet er tornet og netformet, og sporangierne støver vældigt ved den mindste berøring.

Arcyria denudata - Karminrød skålsvøb

Candyfloss-svampedyret. Gror på træ i opløsning.
 

Man skulle tro, at den sprang i øjnene med sin specielle farve. Men det er kun, hvis man har for vane at vende kævler i skovbunden og undersøge dem nærmere, at man bemærker disse organismer. De er små.
Til venstre ses de forgrenede, tornede capillitietråde med sporer imellem.
 

Arcyria cinerea

Cinerea betyder askegrå. Den gror på råddent træ.
 
 
Som det er tilfældet for de andre Arcyriaer, så går huden - peridiet - i opløsning, og netværket nedenunder udvider sig derefter candyfloss-agtigt og frigiver sporerne.
Til venstre ses det uregelmæssige capilitium med sporer imellem. Nedenfor flere sporer.
 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe Tilbage til svampedyr