Euglena

Et forår, hvor søen ved Vestre Hus var gået meget over sine bredder, så overfladen pludselig sådan ud. Man kunne sagtens fange synderen med et almindeligt dafnienet. Farven var intens grøn.
Vinden blæste algehinden over i den ene ende af søen, og sumpgas fra bakterievækst i søbunden kunne fanges i hinden og danne bobler.
Under mikroskop kunne man se,at der var tale om millioner af levende organismer, der svømmede rundt mellem hinanden.
Encellede protozoer af slægten Euglena, kan udnytte solens lys, som planter, men de spiser også bakterier og andre mikroorganismer. I søen her er de sikkert blevet fremmet af det oversvømmede, døde græs, som har givet bakterievækst.
Senere kan søen blive helt regnbuefarvet. Det skyldes olie fra Euglenaerne.
   
  Euglenaer har en øjeplet, så de kan søge mod lyset. De kan skifte form på forunderlig visog de har en lang flagel i forenden, som de svømmer med. Den kan dog ikke ses her.
Der findes mange arter af Euglenaer, og de findes i al slags vand.
   
Der findes også røde Euglenaer - Euglena sanguinea (den blodfarvede). Det røde farvestof beskytter mod for kraftigt sollys, så disse arter bliver talrige i meget solrigt vejr.
     
  De lange euglenaer med fast form hedder Euglena acus.  
     
Meget formfaste flade euglenaer med hale kaldes Phacus.
 
     
  Når man ser Phagus i bevægelse, kan man se at cellerne er faste og flade. Helt anderledes end Euglena.  
     
Denne fint ornamenterede flagelat hedder Phacus suecicus. Man kan ikke se flagellen. den er meget tynd og er som regel ude af focus. Men den udgår fra den lille knop forrest.
 
   
   Monomorphina pyrum har spiralstriber.  
     
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til alger   tilbage til flagelater