Krebseklo

Krebseklo - Stratiotes aloides - er en meget smuk og speciel vandplante, som findes i næringsrige men rene småsøer rundt omkring. Ofte er den så talrig, at den hen på sommeren ganske dækker vandspejlet.
Om sommeren stikker den øverste del af de takkede blade op over vandet, om vinteren synker planterne til bunds, så de ikke skades af isen.
Næste forår dukker planterne ikke op til overfladen igen, men hver plante sætter adskillige udløbere med nye planter, som sendes mod overfladen. På den måde kan en sø hurtigt dækkes af planter.
Blomsterne er specielle. De er tretallige,hvilket viser at planten er enkimbladet, og så er de omgivet af to højblade, som ligner en krebseklo.
Planterne er særkønnede, og alle blomster her i landet - bortset fra nogle få steder i Sønderjylland - er hunblomster. Planterne sætter derfor ikke frø, men formerer sig kun ved udløbere.
Rundt om det 12-delte støvfand sidder nogle gule spidse staminodier, som er rudimenter af støvblade.


I allerød kan man se krebseklo i Børstingerød Mose, i Kattehale Mose, i Uggeløse Skov og i Terkelskov.
Den sjældne guldsmed Grøn mosaikguldsmed er tæt knyttet til krebseklo, som den helst lægger sine æg i. Sidst på sommeren er hunnernes vinger helt smadrede, fordi de flyver rundt mellem de skarpe blade. Denne guldsmed er dog helt nyklækket.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til livet Tilbage til frøplanter