Bægersvampe og morkler

Ikke alle svampe er hat- eller konsolformede. Nogle er bægerformede og danner sporerne nede i hulningen. Det er ascomyceter - sæksporesvampe.
Skjoldbæger  

Her ses to arter af Skjoldbæger (Scutellinia sp.) - den ene på ler, den anden på råddent træ. Skjoldbæger har lange øjenvipper.
 
Smukkeste skovkunst. Både som skål og som fad ;) Der findes mange arter af skjoldbæger, men de er meget svære at bestemme til art.
Gulbrun pokalbæger (Tarzetta copularis) er en lille bleggul bægersvamp med flosset rand, som findes i skovbunden om efteråret.
Blære-bægersvamp (Peziza vesiculosa) fra bøgeskoven om foråret.
 
Bægersvampe smider sporerne ved ændring af lufttryk eller fugtighed. Prøv at ånde på dem.
Ovenfor til højre ses sække - asci - med 8 sporer i hver.
Halvkugleformet børstebæger (Humaria hemisphaerica) har håret rand.
Mose-børstebæger (Humaria velenovskyi). Blære-bægersvamp (Peziza vesiculosa)

 

 Gulmælket bægersvamp (Peziza succosa).

 

Leverbrun bægersvamp (Peziza badia) - den er nem. Den er simpelthen leverbrun.

 

Bægersvampe er sæksporesvampe (ascomyceter), hvilket betyder, at sporerne dannes inden i nogle lange, sæklignende celler. Rigtige paddehatteformede paddehatte er basidiesvampe, som danner sporerne oven på cellerne.
De fleste bægersvampe udskyder sporerne aktivt, når luftfugtigheden stiger.
Man kan fremprovokere denne sporeafgivelse ved at ånde på svampen. Udskydningen kan både høres og ses. Det ser ud som om svampen ryger.

Orangebægersvampen (Aleuia aurantia) er ikke til at tage fejl af. Den optræder om efteråret og tit på ryddet jord. På engelsk hedder den "Orange peel fungus" (Appelsinskalsvampen), og det kan man jo godt forstå. Den ligner noget, som er blevet smidt i skovbunden. Den er ret almindelig.

Ved-bægersvamp (Peziza micropus) kan gro udbredt på gamle stammer.
 

 

En anden smuk, farvestrålende bægersvamp er Krølhåret pragtbæger (Sarcoscypha austriaca). Den kan findes på mosbegroede pilegrene tidligt om foråret.

Nogle bægersvampe har ikke bevaret den oprindelige opbygning.
Æsel-ørebægersvampen (Otidea onotica) er blevet bemærkelsesværdigt øreformet, mens Udbredt Stenmorkel - også kaldet Stor foldbæger (Gyromitra ancilis) har bøjet bægeret bagover omkring tilløbet til en stok.
Udbredt stenmorkel (ovenfor) skulle smage fint efter afkogning, selv om den i frisk tilstand ligner en hundelort.

Æsel-ørebæger kan godt findes i store grupper.Den er karakteristisk med sin bleggule, rødprikkede overflade.
     
  Her er det Otidea leporina: hare-ørebæger  
     
 
Pokal-foldhat (Helvella acetabulum) ligner en bøgersvamp på stilk - Elastikfoldhattet (Helvella elastica) har foldet bægeret ned.
Kruset foldhat (Helvella crispa) har foldet bægeret rodet ud over stokken, mens morklerne har arrangeret det udkrængede bæger i en nydelig bikageagtig struktur. Morklerne er forårssvampe og særdeles velsmagende. Ovenfor til højre ses en Hættemorkel (Morchella semilibera).
Nedenfor er det Keglemorkel (Morchella conica), som gror i nåleskov. Den dukker undertiden op i haver, hvor dens mycelium er fulgt med træflis importeret fra Sverige. Den smager fint, men er noget omstændelig at rengøre.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe

 
Bjørli Lehrmann