Bredblad

Spanskgrøn bredblad har tydelig ring, som farves mørk af de gråbrune sporer. Den er almindelig i skoven sent på året.
Spanskgrøn Bredblad (Stropharia aeruginosa) bliver ofte - på grund af farven - anset for at være giftig. Det er den ikke. Svampe viser ikke deres giftighed, da de ikke er giftige med vilje. De stoffer, der er giftige for os, indgår blot naturligt i svampenes stofskifte. Derfor virker giftene ofte langsomt, og svampene smager ikke grimt. Giftene er ikke beregnet til at afskrække en angriber.
Men hvorfor synes vi egentlig at den spanskgrønne farve ser giftig ud? Tjaaa, i hvert fald findes en meget giftig kobberholdig maling af samme farve, som i dag er forbudt, men som engang var almindeligt anvendt til malerier og tapeter. Måske har vor viden om denne farves giftighed spredt sig ned gennem generationerne!?

 
Spanskgrøn Bredblad. I sol og sne. De bleger let af og regn tager også farven.
 

Blågrøn Bredblad (Stropharia caerulea) kan godt have samme farve som den spanskgrønne, men ringen er flygtig.
Blågrøn bredblad.

Nordisk bredblad (Stropharia hornemannii). Denne er meget meget lys, normalt er den grå eller rødlig. Men det viser kun, at man ikke udelukkende kan bestemme svampe efter farven. Farven varierer nemlig ofte meget. Man skal se på artens vigtigste karakterer, som de fremgår af en nøgle.
 

 
Halvkugleformet bredblad (Stropharia semiglobata) gror på gødning og meget velgødet jord.

Lamellerne bliver mørke og marmorerede.
Skællet bredblad (Leratiomyces squamosus) er en elegant højstokket svamp fra løvskoven. Ikke sjælden. Ringen på stokken farves sort på oversiden af de mørke sporer.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe

 
  Bjørli Lehrmann