Kantareller og trompetsvampe

 


 

Kantarellen Cantharellus cibarius) er ikke en rigtig lamelsvamp, for ribberne på undersiden er nærmere folder end lameller, og kantarellen står nærmere køllesvampene end lamelsvampene.
Det er en tidlig svamp, som skal findes allerede i juli, men desværre er den ikke særlig almindelig i Ravnsholt Skov.
Den smager uhyggeligt godt!

Orangekantarellen (Hygrophoropsis aurantiaca) og (Hygrophoropsis fuscoquamula) er slet ikke en kantarel, så den hører egentlig ikke til her. Den kan dukke op i store mængder i områder, hvor der er ryddet gran. Den varierer meget i farve, men den er altid tyndkødet og filtagtig. Heldigvis er orangekantarellen ikke giftig, for den bliver ofte plukket for at være en kantarel. men smagsoplevelsen er beskeden.
Tragtkantarellen (Cantharellus tubaeformis) findes sent på året og er en udmærket spisesvamp. Men den kan være svær at få øje på, da den er grå-brun og ligner de visne blade. Set fra undersiden er den dog meget karakteristisk, med gul, hul stok og sammenføjede ribber på hattens underside.
Stor trompetsvamp (Craterellus cornucopioides) regnes for at være en god spisesvamp.
 Den er tit almindelig i bunden af bøgeskoven sidst på året.

Et gammelt navn for svampen er "Dødstrompet". Der måtte jo være en mening med at Gud lod sorte trompeter vokse op af jorden, så det blev set som et dårligt varsel.


Men de skal renses godt. Der bor mange dyr i dem.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe