Lædersvampe

Tynde læderagtige svampe, der gror på træ, og som ikke har porer på undersiden. Ingen spiselige arter, men mange kønne.

Lædersvampe er tynde og seje, og danner ofte talrige konsoller under hinanden på træ under nedbrydning. De er glatte på undersiden - uden porer. Ovenfor er det Håret lædersvamp (Stereum hirsutum), som hurtigt dukker op på hegnspæle af eg og tilsvarende steder. Den kaldes også Gul lædersvamp. Den er meget almindelig.

Herover og under er det den nydelige Smuk lædersvamp (Stereum subtomentosum). De grønne farver er snyd. Det er grønalger, der gror mellem hårene på svampen.
Smuk lædersvamp er smalt tilhæftet voksestedet - i modsætning til håret lædersvamp, som breder sig ud..

Stiv ruslædersvamp (Hymenochaete rubiginosum), sidder på eg. Den er meget fast og stiv.

 

Smuk lædersvamp igen - i smuk varm efterårssol.
Blødende lædersvamp (Stereum sanguinolentum) gror på ret frisk gran. Når man ridser i den, bliver den kraftigt rød.
Blødende lædersvamp bliver undertiden inficeret af den snyltende Fyrre-bævresvamp (Tremella encephala). Det er almindeligt at bævresvampene snylter på andre svampe, men det er ofte svært at se, da de tit snylter på svampetråde inde i træet og ikke på frugtlegemerne på overfladen.
 
   

Purpur-lædersvamp (Chondrostereum purpureum) er flot, almindelig og let kendelig på farven. Den bliver mere violet med alderen.Konsollerne er ikke altid så veludviklede som ovenfor, den kan være helt tiltrykt underlaget som den nedenfor til venstre. Undersiden ses nedenfor til højre.

 
     
  Tobaksbrun ruslædersvamp (Hymenochaete tabacina) gror på løvtræspinde. Denne er tydeligt i vækst. Det ses af de lyse rande.
Pinden, der ligger forrest er vendt, så man kan se svampen fra undersiden.
 
     
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe