Ridderhatte, hekseringshatte - og lignende.

Ridderhatte er tykkødede, kraftige svampe med udrandede lameller og hvide sporer. Som regel mangler ring eller slør. De danner mychorrhiza med træer, så ofte finder man de forskellige arter under bestemte træer.
 

Birke-ridderhat (Tricholoma fulvum) med gule lameller.
Sveden ridderhat (Tricholoma ustale) bliver mørksveden og får plettede lameller med alderen.

Svovlridderhatten (Tricholoma sulphureum) her har en ganske ejendommelig luft. Det er ofte meget svært at beskrive lugte, så andre kan forstå, hvad man mener, men selv synes jeg denne svamp lugter af gammelt museum, der aldrig er blevet udluftet, og hvor en kustode har siddet i et mørkt hjørne og røget sure cigarer i årevis.
Svampen er almindelig - men ikke spiselig.

 

Hvid ridderhat (Tricholoma album)- under birk Stinkende ridderhat  (Tricholoma lascivum) - under bøg
De to ridderhatte herover ligner hinanden, men Hvid ridderhat er kraftigere. Ingen af dem lugter særlig godt.

Sæberidderhat (Tricholoma saponaceum) er meget variabel i farve, men har en sjov sæbeagtig lugt. Husk altid at bruge næsen, når svampe skal bestemmes.- Der findes mange andre lignende småskællede ridderhatte.
Heksringshat  
Violet hekseringshat (Lepista nuda) ovenfor. Den smager i retning af vårmusseron, og er en god svamp at kende, hvis man kan lide smagen, for den er ofte meget almindelig sent på året, hvor den står i store ringe.
Bleg hekseringshat (Lepista personata)ligner, men hatten er næsten hvid - med tætte hvide lameller.
Spinkel Hekseringshat (Lepista sordida) ligner en lille udgave af violet.
Violduftende hekseringshat (Lepista irina) kan findes i skovkanten sidst på efteråret. Den har virkelig en frisk blomsterduft.
Den er nu ikke altid så brunstænket som denne. Det er også brunstænket nedenfor. Den gror i granskov og den er almindelig.
Den danner fine hekseringe som den nedenfor.
Brunstænket hekseringshat (Lepista inversa) - spiselig.
Fagerhat  

Vårmuseron (Calocybe gambosa). Forårssvamp. Spiselig. Meget tætte lameller. Nogle synes den smager af mel. Jeg kan nu godt lide den.

 

Væbnerhat    
 

Purpur-væbnerhat Tricholomopsis rutilans. Vokser på nåletræ. Ikke spiselig men meget flot.

Bredbladet væbnerhat er tit meget almindelig i skovbunden. Den er sej og trævlet med opsprækkende hathud og tykke myceliestrenge nederst på stokken. Lamellerne er brede. Ikke spiselig.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe