Skælhatte

Mere eller mindre skælklædte paddehatte med mørke sporer. De fleste på træ.

     
  Foranderlig skælhat er, ligesom en del andre svampe, hygrofan.
Det betyder, at den skifter farve efter fugtigheden.
Tørre svampe bliver lyse, mens de våde er mørke.
 
     

Svampen her hedder Foranderlig Skælhat (Pholiota mutabilis) og det er en fin spisesvamp, som ofte kan findes i stor mængde på stubbe af løvtræ. Den har ring og skæl på stokken under ringen. Det er en meget vigtig karakter!
Denne svamp er hygrofan, hvilket betyder at den skifter farve efter luftfugtigheden. Den er mørkere i fugtigt vejr.

Sådan sidder foranderlig skælhat. Man kan hurtigt plukke en masse rene hatte. Stokken er sej, så den tager man ikke med.
Forveksl den dog ikke med Randbæltet hjelmhat, for den er meget giftig!
Hvis man finder sådan en stub fuld af foranderlig skælhat, kan man pille hattene af stokkene og komme dem i en plastpose. De er ret slimede og duer ikke til kurven. Hjemme hældes de straks på en stegepande med varmt smør, og så steger man længe, længe, mens man af og til rører rundt, så de nederste ikke brænder fast. I starten sveder de en masse væske, som skal koges helt væk. Til sidst steges svampene godt igennem, så de bliver helt faste og en smule sprøde i overfladen. Tilsæt salt. De er vildt lækre på den måde!
Højtsiddende Skælhat (Pholiota aurivella) har det med at vokse ud af knasthuller i stor højde på gamle bøgetræer. Den udhuler simpelthen træerne.
Den delikat udseende svamp er ikke spiselig.
Krumskællet skælhat (Pholiota squarrosa) står i store grupper ved foden af løvtræer og nåletræer. Den er ikke spiselig, men man bliver alligevel glad, når man ser den. Den er så flot.

Flamme-skælhat (Pholiota flammans) er en granskovsbeboer, og den lyser virkeligt op i granskovens mørke. Ikke spiselig.
Elle-skælhat (Pholiota alnicola) står på gamle ellestubbe. Den er heller ikke spiselig.
Her gror Slimet skælhat (Pholiota jahnii (adiposa)) ud af en revne i en bøgekævle. Til venstre for den er det Porcelænshat der gror frem og falder hen. Der er en uge mellem første og sidste billede.

 
Løvskælhat (Pholiota lenta) gror oftest i dybt bøgeløv. Den er lys og meget slimet. Skællene skal man kikke godt efter, men de er der.
 

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe