Stinksvampe

Stinksvampene er bugsvampe, men det er nogle af  skovens mest ejendommelige væsener. De starter som hvide æglignende kugler i skovbunden. Hvis de skæres over, kan den inderste hvide del - den kommende stok - spises. Den smager lidt af frisk nød og jord. Den yderste geléagtige del kan anvendes som skønhedscreme........

Efter et par dages modning bryder svampen frem. Det er stokken, der strækker sig, og i varmt vejr tager det kun et par timer.
Så bør man ikke have taget hekseægget med indendørs, for svampen stinker ubeskriveligt rædsomt. Fluer finder dog lugten uimodståelig, og det er dem, der spreder sporestøvet, så vi kan få små nye stinksvampe.
 
Når sporemassen er blevet slikket op af fluerne kan man tydeligt se svampehattens bikageagtige struktur. Sporerne klarer sagtens en tur gennem fluernes tarmsystem og kan så spire frem, hvor fluerne klatter. Det virker smartere end andre svampes system, hvor vinden spreder sporerne og lader utallige lande i havet og lignende uegnede steder.
 
Den ildelugtende sporemasse er guf for fluer. De æder hurtigt det hele og spreder derefter svampens sporer med deres afføring.
Stinksvampens videnskabelige navn er Phallus impudicus, hvilket betyder uanstændigt kønslem. Dens folkelige navn er præstepik eller Provstindens trøst. I viktoriatidens England fandtes foreninger af gudfrygtige kvinder, der indsamlede svampene til destruktion. De blev anset for djævelens værk.

Man kan godt tage hekseæg med hjem og prøve at få dem til at vokse op i fangenskab. Men hold dem indespærret i et lukket glas. Den stank de udsender i et lukket rum - som f.eks. et klasseværelse - er ubeskrivelig. - Det er ikke til at sige, hvor lang tid der går. Nogle vokser op på et par timer, andre venter en uge, enkelte opgiver helt.
Blandt stinksvampe finder man med mellemrum interessante vanskabninger som svampene ovenfor.
Vi har også et par andre arter af stinksvampe. Denne lille art hedder hundestinksvamp (Mutinus caninus).
Hundestinksvampene ses ofte i tætte klynger, og her ses også sære afarter. De stinker ikke, og er ikke på samme måde omgivet af fluer. Gad vide, hvem der egentlig spreder dem?
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe