Kogleting

Koglebåd
Det er sjovt at sætte små både i vandet og se dem sejle, men da man ikke kan forvente at få bådene ind igen, skal de være lavet af materialer, der ikke skæmmer eller forurener vandet. Denne koglebåd synes jeg er OK.
Man skal bruge en rødgrankogle, som ikke skal være så tør, at den har åbnet sig. I den ene side sættes en skrue, som fungerer som ballast. Så er der o og ned på båden. Modsat sættes sejlet, som er et stykke barbecue-pind eller en tilspidset tændstik med et blad på. Ikke for højt, så vælter båden.

Koglekrans

Det er meget nemt og hurtigt at lave en dekorativ krans af fyrrekogler. Især med de store kogler fra Østrigsk fyr. 8 kogler er nok. Et langt tyndt stykke ståltråd lægges dobbelt og drejes rundt om koglens nederste del.

Ståltråds-enderne drejes stramt sammen og næste kogle sættes på. Koglerne skal blot danne en stram række.

Til sidst samles de til en krans. Er kransen for løs, kan man vikle ståltråden endnu en gang rundt.

Sådan, lige til at hænge på døren. Den an selvfølgelig få en gang guldspray, hvis man synes.

Fuglekogler

Disse kogler er en slags kombineret julepynt og vildfuglefoder.
Det er store kogler fra Østrigsk Fyr, som ophænges ved at dreje et stykke bast eller snor rundt om de små skæl i bunden. Herefter dyppes de nogle gange i smeltet svinefedt. Lad den smeltede fedt køle godt af, og dyp dem gerne udendørs i kulden, så fedtet hurtigt stivner - ellers kan man dyppe resten af sine dage. Derefter ophænges de dekorativt.

Koglerne kan gøres mere fristende for fuglene, hvis de bedrysses med fuglefrø inden ophængning. Herunder er det "hampkogler", klar til ophængning.

Koglefugl

Materialer: En stor og en lille fyrrekogle, et stykke ståltråd på 70-80 cm. og to træperler med en diameter på omkring 1 cm. Ståltråden bøjes på midten og snos lidt til næb. Så sættes en perle på hver ståltråds-ende.

Næbbet sættes under spidsen på den lille kogle, perlerne mases ind mellem kogleskællene og ståltråds-enderne vikles ned mellem kogleskællene. På træperlerne males pupiller. Under koglehovedet vikles ståltråds-enderne sammen til en lang hals. Så vikles enderne ind mellem skællene på den store kogle. Nedenfor koglen bøjes tråd-enderne frem og tilbage - benene exer - så de danner en stor flade for fuglen at hvile på.

Det var sådan set det hele. Men man kan jo altid forbedre med nogle fjer.

Hygrometer lavet af en fyrrekogle
Et hygrometer er et instrument, der måler luftens fugtighed.

Koglers formål er at beskytte træets frø, fra frøene dannes om sommeren, og til de skal sås næste forår. Derfor er koglerne lukkede hele vinteren igennem, og de åbner sig først når solen får magt og gør luften tør engang i marts-april måned. Hvis varmen kommer pludseligt, kan man høre fyrrekoglerne lave små knæklyde når de åbner sig og slipper frøene fri. Frøene har vinger, så de kan flyve et stykke væk fra modertræet.
Koglernes følsomhed overfor luftfugtighed kan man bruge til at lave et simpelt hygrometer.

Tag en pæn fyrrekogle og sno et stykke ståltråd fast til spidsen, så den kan hænges op. Klip et stykke karton som vist på billederne og sæt det fast på ståltråden med tape. Find en lige pind og lim den fast på oversiden af et enkelt kogleskæl. Det er viseren.
Nu skal hygrometret blot forsynes med en skala. Lægges et fugtigt håndklæde over koglen lukker den sig, og man kan angive "max fugtighed" og anbringes den i solen (eller i et tørreskab) åbner koglen sig, og man man angive "max tørhed". Selvfølgelig kan koglehygrometeret kalibreres videre efter et rigtigt hårhygrometer, men så bliver det nok lidt mere højtideligt end idéen kan bære. Koglen er ikke så hurtig. Men hygrometeret er kønt.

Lærketrane
Saml grene med lærkekogler på. Ellers skal der kun bruges tynd ståltråd, en kniv ov lidt farve. Skær et lille stykken gren med en kogle på som vist. Ikke alle kogler sidder rigtigt.
Spids den lange grenende til næb med kniven. Den anden ende er hovedet.
Kom en stump ståltråd om koglen og form enderne til ben. Lav lange spidser bagud, så tranen ikke mister balancen Øjne på. Sådan.
Lærkeroser
Lærkekogler ligner små roser. Hvis man klipper dem flade i bunden og stikker et stykke ståltråd op i hver, kan man samle en buket. Brug de lige stykker ståltråd man kan købe i bundter på planteskoler og klip dem skråt over. Så kan de vrikkes op i koglerne.
 
Koglebuketten kan samles med et bånd eller et stykke bast. De kan så gives en gang guldspray og bruges som dekoration, f.eks. på en gave.
Kogleblomster
Kogler er flotte. Især de store kogler fra østrigsk fyr. Men det kan godt være lidt svært at finde på noget at bruge dem til. - Hvad med at sætte dem på en pind?
Bor et hul i bunden af koglen med en kniv. Det er ganske nemt. Spids så en pind - her er det en hasselgren - og stik pinden i koglen.
Kogleblomsterne kan nu stikkes i en vase sammen med gran. De kan også gives en gang spraymaling, og selvlysende maling kan sprøjtes ind mellem kogleskællene. Jeg kan ikke fotografere dem ordentligt i mørke, men det er ret magisk :-)
Kogletrold
Til trolden bruges en kogle fra østrisk fyr, 3 træperler med en diameter på 1½ cm og et langt stykke ståltråd. Ståltråden bukkes på midten og den bøjede ende snos lidt sammen som næse. Så bindes enderne rundt om koglen - ind mellem skællene og tilbage mod næsen. Her sættes perler på som øjne.
Øjnene mases ind mellen kogleskællene og ståltråden bukkes rundt igen og ned mellem skællene, så der kan laves ben med perler som fødder. Så bøjes ståltråden rundt igen og ud til siderne, så man kan lave arme med perler som hænder.
Så er trolden færdig, og med en tråd om toppen kan den hænges op.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden ihjerner.gif (1431 bytes) Tilbage til idéer