Hjemmelavet slim

Nogle materialer har den sære egenskab, at de bliver faste, når de er under tryk, men flydende, når trykket lettes. Det er en underlig fornemmelse at få den slags stoffer mellem fingrene.
Det nemmeste er blot at hælde kartoffelmel i vand og røre rundt. Når man tager en håndfuld op og trykker på den, bliver den helt fast, men så snart man ikke trykker, løber opløsningen ud mellem fingrene. Sjov fornemmelse.
Ser man på kartoffelmel under mikroskop, kan man se hvorfor. Kartoffelmel består af stivelseskorn, som er kartoflens oplagsnæring. Trykker man kornene sammen, støder de mod hinanden og yder modstand. Uden tryk glider kornene forbi hinanden i vandet.
Kartoffelmel i stor forstørrelse.
Man kan lave virkeligt mærkelig slim, ved at blande skolelim (vandopløselig universallim) med borax. Borax har været meget brugt i vaskepulver, men da det tilsyneladende kan have uønskede langtidseffekter, har man ønsket at udfase det i Danmark. Det kan dog købes på nettet. http://www.frederiksen.eu/shop/product/borax-4.
Opløs limen i vand i en skål til konsistens som fløde. Hæld et skvæt borax i en anden skål med vand.
Man kan også tilsætte frugtfarve eller andet - se nedenfor. Hæld så boraxopløsningen i limen og rør og ælt godt. Limen bliver omgående stiv.
 Se denne film, der viser slimens sære konsistens.
  Tag nu slimen op af den overskydende væske og lad den hvile lidt. Den får en virkeligt mærkelig konsistens.
 
  Tilsætter man lidt opløsning af optisk hvidt, som kan købes som små klude i Brugsen, kan man lave slim, der lyser blåt i UV-lys.

Læs mere om sjov med UV-lamper her.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden ihjerner.gif (1431 bytes) Tilbage til idéer