Økosystem i en flaske

oeko2.jpg (23989 bytes)

Vinballonen på billedet står på Vestre Hus og er startet i april 2000. øverst ses den kort efter starten og nedenfor ses samme flaske om vinteren i 2006. Den er blevet forsynet med en el-pære, da den står et stykke fra vinduet.

 

Det er ikke let at fotografere ind i flasken, men her er alligevel et billede, der viser en vandloppe og tre muslingekrebs.

Jorden er et lukket økosystem. Stort set ingen materialer kommer til udefra eller forsvinder fra systemet. Genbrug er ikke bare fornuftigt eller ansvarligt eller politisk korrekt - det er en uomgængelig nødvendighed.

Vi ved det godt, men vi glemmer det let, fordi jorden er så stor. Så en mindre model kan hjælpe på anskueligheden - og den er meget simpel at lave.

Fyld en stor flaske - en vinballon eller blot et syltetøjsglas - med livligt vandhulsvand. Det er nemmest at starte om sommeren, hvor der er gang i produktionen. Der må gerne være mange forskellige smådyr, alger
og småplanter i flasken til at starte med. Ca. 1/5 at indholdet skal være luft. Så lukkes beholderen LUFTTÆT (med silicone eller limpistol) - og stilles lyst.

I starten må man regne med, at en del dyr og planer dør ud, men efterhånden vil der indstille sig en balance mellem planter, dyr og bakterier. Og den kan i princippet holde sig i mange år. Selv havde jeg en i 7 år .... til den røg på gulvet........

Sådan et system kan give anledning til mange tankevækkende spørgsmål:
Hvad sker der med dyr og planter, når de dør? Hvorfra får planterne næring? Hvorfra får dyrene ilt? Hvordan opretholdes balancen mellem planter og dyr? Hvad holder systemet i gang? Hvad vil der ske, hvis man stiller flasken ind i et skab?

Er man skolelærer, kan man jo starte sådan en flaske i en 1. klasse - og se om den kan overleve til 9. klasse.

Hvad er der i efter 5år?
Til venstre ses rødder af andemad. Den dækker ikke overfladen men gror under lampen. Mellem rødderne svømmer vandlopper.
Nedenfor ses kildemos, som gror

i det meget homogene, lyse lette bundlag, som består af nedbudt organisk materiale.

Korsandemad findes også i flasken efter 5½ år. I bundlaget findes utvivlsomt også mange bakterier, og  en del alger. Der gror også alger i vandoverfladen under lampen.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden ihjerner.gif (1431 bytes) Tilbage til ideer

Tilbage til
undervisning