| 
	
		| 
				
					
						|  | 
						Plante beskyt dig med gift. | 
              
              
              
              
              
              		  
              
              
               |  |  | 
		
			| 
				
					| Mange mange plantearter har 
					gift, for at undgå at blive spist af 
					planteædere. Det kan dreje sig om svag gift, der mest gør 
					planterne ildesmagende, eller særdeles kraftig gift, som kan 
					medføre døden selv hos store dyr. |  | 
		
			| 
				
					| 
						
							| 
								
									| De fleste 
									korsblomstrede - som her brøndkarse og 
									peberrod - indeholder skarptsmagende 
									stoffer, der holder nogle planteædere fra at 
									spise dem. Vi mennesker bruger nogle af 
									disse planter som krydderi, og har endog 
									frembragt særligt kraftigtsmagende planter. |  
									|  |  
									|  |  |  |  |  
					| 
						
							| 
								
									| Ranunkler, som 
									smørblomster og anemoner, indeholder det 
									skarpt-smagende og hudirriterende stof 
									anemonol. Tiggerranunklen 
									til højre har fået sit navn, fordi tiggere i 
									gamle dage skulle have smurt dens saft på 
									huden, for at skabe blærer og vække medynk.
 Jeg har nu selv 
									prøvet at smøre saften på tyndhudede stader 
									uden resultat, så jeg ved ikke, hvordan de 
									gjorde.
 |  
									|  |  |  |  |  
					|  |  
					| Planter tilhørende natskyggefamilien indeholder mange 
					giftstoffer, især i deres grønne dele. Ovenfor til venstre 
					er det Bittersød natskygge, den indeholder solanin, som er 
					en moderat gift. Ovenfor til højre er det galnebær, som kan 
					være dødelig. den indeholder atropin, scopolamin, hyoscyamin 
					med flere, som alle er dødeligt giftige. Navnet skyldes at 
					man bliver sindsforvirret af at spise bærrene. |  | 
		
			| 
				
					| 
						
							| Den smukke
							
							fingerbøl (Digitalis purpuria) 
							er toårig, og den står med friske grønne 
							bladrosetter hele vinteren. Men ingen dyr bliver 
							fristede til at æde den. Den indeholder flere 
							giftige glycosider. Forgiftningen medfører først 
							kvalme og siden svag puls og kan være dødelig. |  
							|  |  |  |  | 
		
			| 
				
					| 
						
							|  |  |  
							| Alle 
							konvaller er giftige. Her ovenfor er det kantet 
							konval Polygonatum odoratum) og liljekonval 
							(Convallaria majalis). Indeholder bl.a. 
							convallamarin og convallatoxin - bemærk navnene på 
							giftene. De fleste gifte har fået navn efter den 
							plante, man har fundet dem i. Fra starten har man jo 
							ikke kendt deres kemiske sammensætning. Giften giver kvalme, 
							opkastning og svag puls og kan være dødelig. Der er 
							flere forgiftninger i dag, da liljekonvallen 
							forveksles med ramsløg.
 |  
							| 
								
									|  | .jpg) |  
									| Rigtigt 
									mange skærmplanter er giftige. Nogle kan 
									være dødelige, som skarntyden og 
									hundepersillen ovenfor. - Der findes også 
									mange spiselige skærmplanter, som 
									skvalderkål, kørvel og sødskærm, men man 
									skal være varsom og godt kendt med disse 
									planter, hvis man vil spise dem fra naturen, 
									da de kan ligne hinanden meget. |  
									|  |  |  |  
							| Andre 
							skærmplanter indeholder stoffer, der kan give udskæt 
							og eksem, hvos plantesaften kommer på huden og huden 
							derefter udsættes for sollys. Det gælder 
							kæmpebjørneklo og også pastinak. |  
							| Planter er altså giftige 
							for at undgå at blive ædt af planteædere. Giften 
							skal derfor helst kunne smages, og den skal virke 
							ret hurtigt, så dyrene forstår sammenhængen og 
							undgår planterne. Det kan måske undre, at 
							mange bær er giftige, for formålet med bær er at de 
							skal få dyr til at sprede frøene inden i. Mange bær 
							er dog kun giftige for pattedyr, da fugle spreder 
							frø meget mere effektivt. Det er også almindeligt at 
							det kun er de umodne bær, der er giftige.
 |  |  |