Stålorm

 
Stålorme (Anguis fragilis) er nok de mest almindelige krybdyr i skoven. De er ikke slanger, men lemmeløse øgler, og de kan tabe halen. Deraf stålormens artsnavn: fragilis, som betyder skrøbelig.
At stålormene ikke er slanger kan også ses på, at de kan lukke øjnene, hvilket slanger ikke kan, og på at de mangler slangernes store skæl på bugen: bugskinnerne.

 
Stålorme kan smide halen ligesom firben kan. De strammer musklerne i halen, så den brækker af.
Halen bevæger sig voldsomt efterfølgende, så den muligvis tager opmærksomheden fra stålormen, som stikker af.

Stålormene er ikke altid lette at få øje på, for de lægger sig sjældent frem i solen. Oftest lægger de sig halvskjult som stålormen her til højre.
Disse dyr er meget stive og metalagtige at røre ved, for under hornskællene findes små benplader. Derfor er stålorme heller ikke nær så bøjelige som slanger.

 

 Stålorme æder langsomme dyr som orme og snegle.

Stålormene her er højdrægtige hunner. De er levendefødende og nedkommer som regel i august. Til højre et lille kuld nyfødte unger.

 
Ikke sjældent finder man stålorme på vejene. Da de mangler slangernes brede bugskinner, og derfor mangler noget at støde fra med, er de ganske hjælpeløse på glat underlag. De kommer ingen vegne, selv om de snor sig.
Stålormens underside med almindelige skæl, ikke bugskinner som hos slanger. Stålormen er ikke en slange.
Hos stålormen bider hannen sig fast i hunnens nakke i forbindelse med parringen. Det er almindeligt blandt øgler (stålormen er en øgle) og er nok en del af parringsritualet med det praktiske formål at fastholde hunnen.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Videre til slanger