Ahorn eller ær

Ahorn er ikke et oprindeligt dansk træ, men det har længe været dyrket i parker, og for 200 år siden indførte von Langen ahornen som egentligt skovtræ.
På grund af træets rigelige produktion af vingede helikopterlignende frugter spredes træet let og dukker op alle mulige steder, især hvis jorden er god. I Ravnsholt Skov ses den mest i krydset mellem Mørkebakkevej og Midtervej, hvor den står sammen med spidsløn.

Ahornen har lappede blade med butte afsnit, og de får fine gule efterårsfarver. Bladene angribes meget ofte af en svamp, der giver sorte pletter: Ahornens rynkeplet.
Ahornens ved er lyst og værdifuldt. Så selv om træet optræder som en slags ukrudt i skoven, er det ikke et træ, man for alvor er ked af.

Ahornen blomstrer efter løvspring. Blomsterne er tvekønnede og sidder i rakler. De bestøves af insekter, men de er ikke særligt eftertragtede.

Efter blomstringen forvandles blomsterne til vingede frugter, og efter løvfald står ahornen ofte tæt besat med frugter. Der er tale om vingede nødder, som sidder sammen to og to, og de drejer rundt som en helikopter-propel, når vinden flår dem af træet. Derved sænkes faldhastigheden så vinden kan føre dem langt væk fra modertræet.
Frøene modnes om efteråret og hænger en tid på træet efter løvfald. Når de falder af begynder de ofte at spire med det samme, for jorden er fugtig og rar om efteråret. Nedenfor til højre ses spirende frø, og kimplanter fra det tidlige forår. Under ahorn kommer mange kimplanter!

Nye unge ahorntræer dækker ofte skovbunden i næringsrige skove, hvis der er en smule lys.

Ahornens visne blade er meget lyse og ses tydeligt i skovbunden. De nedbrydes hurtigt, og undervejs dannes fine netværk af bladenes ribber.

Når ahornen står frit bliver den et meget smukt træ med en nærmest kniplingsagtig, fin grenbygning. Se flere markante Allerød-træer her.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden

Tilbage til
undervisning

iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til livet Tilbage til træer Næste træ