Hestekastanje

Hestekastanie (Aesculus hippocastanum) bliver ikke plantet som egentligt skovtræ, da veddet ikke er meget værd. Men det plantes hist og her for sin skønhed, især under blomstring.
Hestekastanjen er dog et skyggetræ, der næsten intet lys lukker igennem kronen. Derfor bliver der altid fattigt under hestekastanjer.
Hestekastanjer har intet - ud over ligheden - at gøre med ægte kastanjer, og man skal ikke prøve at spise frugterne. De er bitre og giftige.

Den lodne overflade af en ung kastanjestilk.

Hestekastanjen er et tæt og mørkt træ. Træet her er meget lige afskåret for neden, fordi det står på Hvidestens jord og afbides af hestene. Det er dog ikke derfor, det hedder hestekastanje. Navnet er blot ment nedsættende, da frugterne ikke kan spises af mennesker - i modsætning til ægte kastanjer.

Bladene sidder i mosaik og lukker ikke meget lys igennem. Hestekastanie er et skyggetræ.

Hestekastanjen starter foråret med voldsomt store blad- og blomsterknopper. Den kræver god vandforsyning.
De 5-7 fingrede blade er meget karakteristiske.

Hestekastaniens grene bliver meget lange, fordi de gror fra endeknoppen lige til denne bliver en blomst. Så er det de yderste sideknopper, der fortsætter væksten.
Derved får hestekastanjen sin svungne form.

De sidste år er hestekastanjerne blevet angrebet af et minermøl, (Hestekastanjeminermøl Cameraria ohridella) hvis larver graver gange (miner) i bladene. Det dræber ikke træet, men ser grimt ud, og da hestekastanjen er et prydtræ, vil møllets hærgen nok betyde, at mange træer bliver fældet.

Sidst i maj blomstrer hestekastanjen med utallige blomster i toppe kaldet "lys". Blomsterne starter med at have en gul plet, som siden bliver rød, når blomsten er bestøvet. Den bestøvede blomst holder op med at danne nektar, og farveskiftet er et signal til insekterne om, at der ikke længere er noget at komme efter.

Frugten er en trerummet, pigget kapsel, hvori der som regel kun modner et enkelt frø.
Kastanierne, som modner i oktober, er flotte og næsten umulige at lade være med at samle op - og her er et par idéer til, hvad man kan bruge dem til.

Se, man kan tydeligt se, at heste-kastanjekapslen er bygget af tre frugtblade med pige på. Inden i er der tre rum, men normalt udvikles kun en enkelt kastanje, mens de andre forbliver små og uudviklede.
Kastanjeaktiviteter - se her. Læs om Ægte kastanjer (spisekastanjer) her.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden

Tilbage til
undervisning

iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til livet Tilbage til træer Næste træ