Kødædende svampe

Puppesnyltekøllen (Cordyceps militaris) er meget iøjnefaldende. Den gror op af insektpupper eller larver i jorden. Overfladen er nubret af mange knopformede frugtlegemer - perithecier, som sidder nedsænket i vævet.

Puppesnyltekøllens overflade.
 
Denne snyltekølle angriber Grøn sumpcikade, som den klæber fast til siv og græs, før den lader sine køller med små runde orange perithecier gro ud af cikadens ryg.
Denne svamp er nyopdaget, og har ikke fået sit endelige navn. Foreløbig kaldes den Podonectrioides vestrehusii, fordi den først er opdaget ved Vestre Hus. Siden er den fundet et par andre steder i Danmark og i Sverige.
På dansk håber jeg, at den kommer til at hedde Bjørlis snyltekølle efter finderen :)
 
Flueskimmel
Der findes også skimmelsvampe, der angriber dyr. Her er det fluer, der er angrebet og dræbt af flueskimmel (Entomophtora sp.) Svampen får fluen til at kravle højt op, hvor den sætter sig og dør med krampagtigt sammenkrøllede ben. Derefter bryder svampen ud af fluens bagkrop, hvor den danner sporangier og spreder en masse sporer. Fluen til højre sidder på en rude, og her kan man tydeligt se sporerne. Hvis andre fluer vandrer hen over sporerne bliver de også inficeret. I våde somre kan man opleve hele epidemier.
Nedenfor er det et stankelben, der er blevet svampeinficeret.
Men hjælp fra Stefan Phalagorn Bergström fra Sverige, er den stankelbeninficerende svamp blevet identificeret som Eryniopsis caroliniana.
 
Mennesker kan f.eks. blive smittet med ringorm, som også er en svampesygdom. Men det er heldigvis ikke noget man dør af.
I helt specielle tilfælde af nedsat immunforsvar er det dog set, at svampe, der ellers gror på træ, har forårsaget sygdom hos mennesker. Se her.

Disse biller er angrebet af en svamp kaldet Beauveria bassiana, som har vist sig at være en ukønnet form af arten Cordyceps bassiana.
Den kønnede form findes kun i Asien, men den ukønnede er meget udbredt og angriber forskellige insekter. Den bruges også i biologisk bekæmpelse.
 
Mange primitive svampe, hvis systematiske placering ikke er ganske fastlagt, lever i vand og angriber forskellige dyr. Fisk og vandkalve ses ofte angrebet af svamp, der ses som hvide totter.
I en sø opdagede jeg i 2016, at alle plantedele, rødder og grene i vandet var oversået med små hvide totter. Hvad kunne det være?
De fleste totter havde ikke nogen tydelig struktur og klaskede sammen, når de kom op af vandet.
Men så opdagede jeg, at nogle havde øjne. Det var dafnier. Under mikroskopet kunne man se, at svampetråde voksede ud fra dafniernes krop.
Forgrenede svampetråde fyldte dafniens lille krop. Helt ud i antennerne.
Ud gennem dafniens overflade.
Hvor svampen forgrenede sig spinkelt i vandet.
  Og dannede frugtlegemer og sporer.
Det drejer sig formodentlig om svampen Aphanomyces daphniae.


Angrebet kan minde om handlingen i TV-serien "The last of us". Langt de fleste af søens dafnier blev angrebet og døde. Men vi skal ikke forvente at den slags svampeangreb rammer os mennesker. Det kræver at parasit og vært er tilpasset hinanden over årmillioner.
 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe       Bjørli Lehrmann