Snyltefluer
Disse fluer er normalt kraftigt hårede - for ikke at sige besat med stive børster - og de bruger deres liv på at flyve rundt og lægge æg. Deres maddiker lever i forskellige insektlarver.

Alle snyltefluer er forsynet med  kraftige børster på bagkroppen. Det er sansehår, men jeg har ikke kunnet finde noget om deres specifikke funktion.
 
Den store flue herover kaldes Mellemfluen Oskar og hedder Tachina fera. Den lægger op til 5000 æg på steder, hvor der findes uglelarver. Larverne finder selv deres vært - hvis de er så heldige at der lige kommer en uglelarve forbi. Et vellykket liv som snylter kræver ofte en del held.
Som voksne søger disse fluer til blomster, hvor de spiser nektar og pollen.
Denne flue må være rigtig god i drivhuset, hvis man har uglelarver i tomaterne.
Men hvad er det for nogle røde knopper, som sidder på Oskar her? Det er mider.
Eriotrix-arter har delvist rødfarvet bagkrop.
 

Rød snylteflue (Eriothrix rufomaculatus)
Eriotrix sp.
Gulvinget snylteflue (Zophomyia temula) Gonia picea

Hvorfor hedder den Harald?
En mulig forklaring kan læses
her.

Denne meget store flue har fået det ejendommelige navn Kæmpefluen Harald (Tachina grossa). Den ses i tørre egne og dens larve snylter bl.a. i Græsspinderlarver. - Det er  store larver, der skal jo være plads til en stor fluelarve inden i.
Se Harald og Harald i parring her.

Denne snylteflue - Tachina ursina (bjørnesnylteflue) er også stor, dog ikke så stor som harald. Den flyver på tørre steder i det tidlige forår. Man ved ikke, hvem den snylter i.
Også denne snylteflue har stive børster på bagkroppen. Der er formodentlig tale om sansehår, men ingen har kunnet fortælle mig, hvorfor snyltefluer skal være så specielt følsomme i måsen.

Her er det den pragtfulde Blåvinget pragtsnylteflue (Phasia hemiptera). Til venstre en han til højre den beskednere hun. - Hannen kan fås i flere farver.
 
Denne art snylter på bredtæger, og især hannen ser selv lidt bredtægeagtig ud. Måske hunnens store trang til at nærme sig og lægge æg på tæger, har fået hende til at udvælge hanner, der minder om tæger? - Ikke til at vide :)
De voksne fluer lever en måneds tid. Om foråret snylter de på Rødbenet bredtæge, og senere på sommeren på Grøn Bredtæge.
 
Grøn snylteflue (Gymnochaeta viridis). Larverne i uglelarver.

Også Grøn snylteflue, selv om den ikke er grøn.

Exorista  rustica. Det er en han. Det kan man se på de store fødder.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden
 
iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet
 
Andre fluer