Dagsommerfugle

Sommerfugle demonstrerer livets uretfærdighed. På grund af deres stlende farver og elegante flugt finder vi mennesker dem smukke, hvorfor vi med selvfølgelighed holder af dem og passer på dem; mens mange af os med samme selvfølgelighed kvaser de grimme insekter. Livet er afgjort lettest, hvis man er smuk!
Sommerfugles vingemønstre skyldes små flade, farvede skæl på vingerne. Disse skæl falder nemt af, og oprindeligt har deres formål formodentligt været at forhindre sommerfuglene i at hænge fast i edderkoppespind. I dag har de farvede skæl dog først og fremmest signalværdi. Sommerfuglene viser artsfæller, hvem de er, og de kan med deres stærke farver også signalere giftighed overfor fugle.
Her ovenfor ses vingeskællede fra en kejserkåbe og en dagpåfugle�je.

Det er ikke rigtigt at sommerfugle ikke kan flyve uden disse skæl (sommerfuglestøv), men man ødelægger let deres vinger, hvis man rører ved dem.
isom.jpg (10425 bytes)

Hvis du klikker på sommerfuglene her ovenfor, kan du se, hvordan du kan lave dine egne smukke sommerfugle.

Dagsommerfugle kan kendes på deres lige, kølleformede antenner og deres lange sugesnabel. Antennerne er lugteorganer, og med sugesnablen kan sommerfuglene hente nektar op af selv de dybeste blomster. Snablen rulles spiralsnoet op, når den ikke er i brug. Nedenfor er det en tidselfugl.

Enkelte natsommerfugle, som denne Skriftugle (Euclidia glyphica) flyver faktisk om dagen, men natsommerfuglene har trådformede antenner.
Skriftuglen her linker til flere natsommerfugle.

Nedenfor findes indgange til de forskellige dagsommerfugle.
Takvinger Perlemorsfugle

Randøjer.

Hvidvinger.

Blåfugle (ildfugle).

Andre: Bredpander er primitive sommerfugle med brede hoveder.

Stor bredpande (Ochlodes venatus). Til venstre en hun, til højre en han. Hannen har en såkaldt duftskælstribe hen over forvingerne. Duftskællene står i forbindelse med duftkirtler i vingen, og herfra udsendes feromoner, som hunnerne finde tiltrækkende.

Bredpander har sjove små krøller på antennerne. Jeg ved ikke hvorfor.

Bredpandernes larver lever af græs. De spinder et græsblads to sider sammen, så de kan gemme sig der om dagen. De æder om natten.

Her er det Stregbredpande  (Thymelicus lineola) og dens forføreriske duftstreg.
Denne bredpande ligner næsten fuldstændig Skråstregbredpande, men den findes stort set kun i Jylland.
Bredpanderne er mest aktiveom morgenen.
 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet        

 
  Bjørli Lehrmann