Limax maximus - Leopardsnegl

Leopardsneglen - også kaldet Plettet gråsnegl og Stor kældersnegl - er en almindelig snegl, der er omgivet af mange myter.

 

 

Leopardsneglen (Limax maximus) er meget variabel, men den har som regel flotte leopardpletter, både på krop og kappe. Denne snegl kan opnå en længde på omkring 15 cm. - men dens udkrængede hanlige kønsorgan kan blive endnu længere.

Leopardsnegle udveksler sædpakker, mens de hænger i en lang slimstreng, som de i fællesskab har produceret under parringens forspil.
Yderligere information om sneglenes interessante sexliv kan findes her og her.
Kønsåbningen findes lige bag højre øje.

Her ses leopardsneglene i parring. De enorme hvide slimede flagrende tingester er sneglenes penisser, som er slynget omkring hinanden, mens de udveksler sædpakker. Leopardsneglene til højre har netop afsluttet deres parring. Man kan se den sidste stump af hver snegls penis, som er ved at blive halet indenbords. Selve parringen foregår - i hurtig gengivelse - som på det animerede snit.
Billedet til venstre er taget af Tina Engstrøm Jensen, billedet i midten af
Karsten Ernst og billedet til højre er taget af Morten D D. Til min store ærgrelse har jeg nemlig aldrig selv har fået lejlighed til at iagttage fænomenet, så jeg har måttet nøjes med at lave animationen. Selv om sneglen er almindelig, så parrer den sig kun i nattens mulm og helst i regnvejr..........
Hvorfor parringen skal være så indviklet og ejendommelig fabulerer jeg en del over i bogen om dyrenes sexliv, som kan downloades her.
Billederne ovenfor har jeg fået tilsendt af Inger Jensen. De viser parringens afslutning, hvor sneglene skal vride sig ud af  hinandens favntag og atter finde fast grund under foden.
 
Efter parringen skal der lægges æg. Nogle snegle graver æggene ned, mens andre blot lægger dem på beskyttede steder. Alle snegleæg er kuglerunde. Hos limax er de klare og geleagtige.
Man kunne fristes til at tro, at den plettede gråsnegl nedenfor var i gang med at æde æggene i stedet for at lægge dem, men snegle har deres kønsåbning tæt bag højre øje, så det er med hovedenden - ikke bagenden - de lægger æg.
Sneglene kan også fire sig ned i deres seje slim, nør de skal ned fra højtliggende steder. Og hvis de fortryder undervejs, kan de kravle op af slimstrengen igen.
På en lille film her, kan man se en dræbersnegl lægge æg.
Ud af æggene kommer færdige små snegle.
 
Det påstås ofte, at leopardsnegle er gode at have i haven, da de æder både voksne dræbersnegle og deres æg.
Jeg har ikke kunnet få dette bekræftet i litteraturen, jeg har ikke kunnet få fat i folk, der har overværet et drab, og det er ikke lykkedes mig at få leopardsnegle til at æde levende dræbersnegle eller deres æg, når jeg har holdt dem i terrarier. Heller ikke selv om de var meget sultne. - De æder dog gerne af døde dræbersnegle.
Disse 5 leoparder blev tilbugt 40 dræbersnegleæg og intet andet (de æder ikke tørvemos) i en uge. De rørte ikke æggene Så lagde jeg et stykke agurk mellem æggene - hvis du nu ikke kunne finde dem. Agurken blev straks angrebet. æggene blev ikke rørt.
   
Leopardsnegle bliver ofte påstået meget territoriale, men de synes nu at komme udmærket ud af det med hinanden. Nærbillede af en leopardsnegls kappe. Den er plettet og har en fingeraftryksagtig overflade.
Andre Limax-arter
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Videre til snegle med hus iPind.jpg (1062 bytes) Om sneglesex

 

 

Skov-
snegle

Bjørli Lehrmann