Snegle

Snegle er seje..........
I regnfuldt vejr kan man sagtens gøre en skovtur indholdsrig ved at kikke efter snegle. Der findes flere forskellige arter end man umiddelbart skulle tro (omkring 100 danske arter).
Snegle - som tilhører bløddyrene - udvikledes oprindeligt i havet, hvor de havde fritsvømmende larver. Landlevende snegle klækkes imidlertid af æggene som små kopier af de voksne.
Fælles for alle snegle er, at den del af kroppen, som indeholder indvoldene er drejet 90-180 grader i forhold til fod og hoved, hvilket betyder, at både tarm- og kønsåbning udmunder bag højre øje. Hos snegle med hus befinder indvoldene sig i huset. Man skal altså ikke forsøge at pille snegle ud af deres hus. Husløse snegle har indvoldene under kappen.
Havsnegle ånder med gæller, men alle vore landlevende - og de fleste af vore ferskvandssnegle - ånder med lunger.
Kroppen er drejet. Sært!

Lungesnegle er tvekønnede.

Udtørret snegleslim er klart og reflekterende - som gelatine.

I tørt vejr kan snegle lukke huset med et beskyttende lag udtørret slim.

Snegleslimsbussemand.

Snegleslim:
Snegle bevæger sig ved hjælp af bølgebevægelser i den muskuløse fod, som er beskyttet af en slimlag. Slimen består af et netværk af glykoproteiner og mucopolysakkarider med masser af tværbindinger. Sådan et tredimensionelt net kan indeholde masser af vand, og mindst 95% af slimen er vand.
Slimen er kemisk meget modstandsdygtig, og den er stort set umulig at vaske af fingrene. Ingen vaskemidler, som man kan tåle at få på huden, kan opløse slimen. Snegleslim skal nulres af. På den måde uddrives vandet, og der bliver kun en lille bussemand tilbage.
Husløse snegle
Klik på billederne nedenfor, for at se eksempler på snegleaktiviteter.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Videre til snegle med hus iPind.jpg (1062 bytes) Om sneglesex

 

 

Bjørli Lehrmann