Drosler

Solsort, Han (Turdus merula) Solsort, hun (Turdus merula)
Solsorten er i dag Danmarks almindeligste fugl. Især er den overordentlig almindelig i villakvarterer, hvor næsten hver have har sit eget par. Men for 100 år siden var solsorten en sky skovfugl.
Mange mennesker bekymrer sig meget om de stakkels solsorteunger, der bliver ædt af skaderne, og det er da også et sørgeligt syn. Især hvis man har fulgt med i redebygning og fodring. Men skadernes hærgen skader ikke solsortebestanden, de tager blot det overskud, der ellers ville dø på andre måder.
Her ses nogle solsortereder med solsorteunger. Solsortene kan godt bruge de opsatte fuglekasser, med det er oversiden, de bruger.

En langt mere klassisk placering af solsortereder er dog en grenløft som denne. Prøv at kigge ind sådan nogle steder på ture i skoven. Der er som regel solsortereder. Solsorten kan også lege mejse og gå på mejsekuglerne, men det er svært for den. Dens fødder er beregnet til at hoppe på jorden med.
 
     
  Solsorten æder mange regnorme, men den kan også finde på at tage en enkelt dræbersnegl eller to. Men ikke noget, der begrænser antallet.  
     
Forbløffende hurtigt går det. Fra reden påbegyndes til ungerne hopper fra, går kun godt en måned. Der går mange regnorme til! - Og så går forældrefuglene snart i gang med næste kuld.
 
     
  Solsortehannen deltager i opfodringen af ungerne.
Her ved jeg godt nok ikke, hvad det er, han stopper i ungen?
 
     
 
I skoven er sangdroslen (Turdus philomelos) dog lige så almindelig som solsorten. Den er dog trækfugl, så den er væk om vinteren, men tilbage i april.
Den har en sang, der minder om solsortens, men som er let kendelig, fordi den altid gentager hvert motiv et par gange, før den går videre.
 

Sangdroslen kan noget, som solsorten ikke evner. Den kan spise snegle med hus. Den slår sneglene mod sten til huseår i stykker og sneglen kan ædes. Her bruges fliserne foran Vestre Hus, men man kan også finde sten i skoven, som bliver brugt af sangdroslen til at banke snegle ud: Drosselværksteder.
Her i 2013 har jeg så fået en melding fra Anette i Tårs om, at solsorten på hendes terrasse også kan finde ud af at æde snegle på denne måde. Det kunne være interessant at høre, om det breder sig :)
 
Sjakker (Turdus pilaris)
Den hedder sjakker på grund af den lyd, den siger. Den er lidt større end en solsort og har grå hætte.
Almindelig vintergæst, men også ynglefugl. Bor i kolonier. Til højre sidder to sjakkerreder lige over hinanden i en gammel lind.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til livet

Tilbage til fugle