Dueurtsværmer.

Jeg får mange mails med billeder af sære dyr, som folk har fundet i haven. Det her er et af de dyr, jeg ofte modtager på denne måde, fordi larven her ikke er sjælden, men overraskende mærkelig. Den findes både i en brun og en grøn udgave.

Dueurtsværmerens (Deilephila empenor) larve imiterer en slange ved at puste forkroppen op og vise sine øjenpletter, mens den svajer fra side til side. Dens rigtige hoved trækker den ind i forkroppen, så illusionen fremmes. Til højre kan man se hovedet.

Den kan variere i farve. Nedenfor ses den i forskellige farver og størrelser. Som udvokset er den stor. Nedenfor til højre sidder min søn med én på fingeren.
Ganske mange larvearter kan variere i farve som dueurtsværmerlarven. Nogle kan tilpasse deres farve efter miljøet under opvæksten, men det gælder nu ikke denne larve. Farven synes at være genetisk bestemt, selv om man ikke har kunnet bestemme arvegangen.
I nogle miljøer vil den ene farve camouflere bedst, i andre vil det være en anden farve. Hvis de dyr, der æder larverne, specialiserer sig i at æde de mest tydelige, kan en sådan forskellighed - polymorfi - bevares.
Til venstre ses puppen, til højreøjepletterne og nedenfor den smukke, dueurtfarvede sommerfugl, som netop har forladt puppehuden.
Larven lever på forskellige dueurter, såsom gederams. Den lever dog også på kærmysse.
Bemærk, hvordan dueurtsværmeren har samme farve som en af sine værtsplanter: Lodden dueurt. Måske giver det hun-sommerfuglen en vis beskyttelse, når hun lægger æg.
Herunder kravler en stor larve rundt i vandkanten på sin foderplante (kærmysse). Kan du finde den?
 
Andre sværmere      
Aftenpåfugleøje Dueurtsværmer Dødningehoved Ligustersværmer Snerresværmer
     
Poppelsværmer Fyrresværmer      
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet