Hårede poresvampe

Håret læderporesvamp (Trametes hirsuta) til venstre og ovenfor. Og Puklet læderporesvamp (Trametes gibbosa) herunder, er begge ofte mere eller mindre grønne af alger. De kan kendes fra hinanden på porerne. Håret læderporesvamp har runde eller uregelmæssige porer, mens de er trukket lange hos Puklet læderporesvamp (herunder til højre. Den hårede er mest håret som ung.
Puklet læderporesvamp har ikke sjældent virkeligt mærkelige former. Når jeg bliver præsenteret for helt umulige svampe, som folk har fundet i skoven er det ganske ofte sære puklede læderporesvampe. Her ovenfor er en, der vender noget af porefladen lige op i luften.
Svampen er ret sjælden, og den gror ikke kun på birk. Her gror den på el.
Birke-læderporesvamp (Trametes betulina) er mærkelig, fordi porerne er smeltet sammen til lameller. Ovenfra ser svampen kedelig ud, men fra undersiden er den speciel!

Birke-læderporesvamp (til venstre) og Håret læderporesvamp er ikke til at skelne fra hinanden fra oversiden, men de er halt forskellige på undersiden. Husk altid at vende svampene, når de fotograferes.
 
Fyrrens korkhat (Gloeophyllum sepiarium) gror ofte oven på væltede stammer og bliver helt cirkulær. Den gror også på gran. Mens den gror er den smukt orangebrun med lys rand. Porerne er lamellgnende.
Elle-spejlporesvamp (Inonotus radiatus) er en fin fibret poresvamp på el. Den hedder spejlporesvamp, fordi den brune poreflade se hvid ud, når man ser den fra en spids vinkel. Porefladen synes at blinke, når man vipper den i hånden.
- Det ses dog kun på friske svampe.

Mens denne svamp vokser, udskiller den masser af vand på overfladen. Det ses også hos andre svampe, såsom Randbæltet hovporesvamp. Det ser vældig fint ud.
 
 
Bøge-spejlporesvamp (Inonotus nodulosus)er ret almindelig på bøg. Den er ganske lodden på oversiden.
   
     
  Birke-Spejlporesvamp (Inonotus obliquus), sætter frugtlegemer under træets bark, som man sjældent ser. Denne svamp har dog også et ukønnet stadium, som ses som sorte, knudrede udvækster på birketræer.
Dette stadium kaldes chaga, og bruges i traditionel asiatisk medicin mod alt muligt.
 
     
Andre poresvampe:

Tykke og træagtigt hårde Tykke men blødere Tynde og taglagte Hårede Stilkede
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe