Tynde og taglagte poresvampe

 Broget læderporesvamp (Trametes versicolor) nedenfor og Bæltet læderporesvamp - til venstre - er rigtige juledekorationssvampe. De holder både form og farve, når den tages indendørs. Farven er meget variabel

Amerikanerne kalder disse svampe for "turkey tail" = kalkunhale. Det forstår man godt. Se her hvordan man laver resten af kalkunen.

Man kan også lave en fin svamperose ved at sætte friske svampe ind mellem skællene på en stor fyrrekogle (Østrisk fyr).
Broget læderporesvamp varierer en del i farve, men den er altid bæltet og den danner normalt udbredte bevoksninger. Porerne på undersiden er ganske små.

Undertiden finder man eksemplarer af Bæltet læderporesvamp, der er smukt grønne. Det er dog ikke svampens egen farve, men alger, der vokser mellem svampens hår på oversiden. Også andre poresvampe bliver grønne af alger. Især Håret læderporesvamp. Se længere nede på siden. 

 
Den sjældne Flammeporesvamp (Pycnoporellus fulgens) gror  kun på grankævler, som allerede er inficeret med Randbæltet hovporesvamp.

Grankævle med Randbæltet hovporesvamp til venstre og flammeporesvamp øverst til højre. Flammeporesvampen er ret blød og har trevlet overflade. Denne er fotograferet i Børstingerød Mose.
Flammeporesvampen er ret sjælden, men jeg har fundet den en del steder i Nordsjælland. Den kræver, at der er gamle nåletræer,der får lov at vælte og blive liggende.
 

Håret læderporesvamp (Trametes hirsuta) til venstre og ovenfor. Og Puklet læderporesvamp (Trametes gibbosa) herunder, er begge ofte mere eller mindre grønne af alger. De kan kendes fra hinanden på porerne. Håret læderporesvamp har runde eller uregelmæssige porer, mens de er trukket lange hos Puklet læderporesvamp (herunder til højre. Den hårede er mest håret som ung.
Svampen er ret sjælden, og den gror ikke kun på birk. Her gror den på el.
Birke-læderporesvamp (Lenzites betulina) er mærkelig, fordi porerne er smeltet sammen til lameller. Ovenfra ser svampen kedelig ud, men fra undersiden er den speciel!

Her er det Birke-læderporesvamp i mængde på bøg.
Birke-læderporesvamp (til venstre) og Håret læderporesvamp er ikke til at skelne fra hinanden fra oversiden, men de er helt forskellige på undersiden. Husk altid at vende svampene, når de fotograferes.
Almindelig violporesvamp (Trichaptum abietinum) er en ret lille tynd poresvamp, som gror i mængde på gran. Dens navn skyldes den violette poreflade.
 

Sveden sodporesvamp (Bjerkandera adusta) har grå underside og små poremundinger. Den er almindelig.
Andre poresvampe:

Tykke og træagtigt hårde Tykke men blødere Tynde og taglagte Med labyrintporer Hårede Stilkede
 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe