Måneplet 

Måneplet (Phalera bucephala)  

Månepletsommerfuglen lægger mange æg samlet på blade af forskellige buske og træer, og larverne holder sammen fra starten. De beskyttes i nogen grad af deres giftige udseende, med klare sort-gule advarselsfarver. - De spiser bladet helt op, før de begiver sig på rejse for at finde et nyt blad.

Ofte vandrer de ganske langt, før de beslutter sig for at gøre ophold.

Men verden er også fuld af farer for en lille larve. Torntægen lader sig ikke skræmme af skrappe farver, og den kan forfølge den lille flok fra blad til blad og udsuge mange larver.
De larver, der overlever bliver imidlertid ganske store (4-5 cm) og iøjnefaldende, og de dropper sammenholdet.
 

De fuldt udviklede månepletlarver kravler ned på jorden for at forpuppe sig i overfladen, og man opdager dem tit, når de vandrer omkring for at finde et egnet sted.
Hvis man prikker til sådan en larve rejser den halen truende. Det er altid en fordel, hvis en angriber tager fejl af enderne.

Læg mærke til hullerne ned langs kroppens sider. Alle insekter har den slags huller. De hedder spirakler, og de er indgangen til insekternes åndedrætssystem.
Insekter har ikke lunger, men et fint netværk af luftrør, som forgrener sig i hale kroppen og forsyner kroppens organer med ilt. Spiraklerne er indgangen til dette system.

 
De overvintrer som pupper og klækkes næste forår. Den voksne måneplet er ikke nem at se, for den ligner en lille kvist. Men den kommer ofte til lys.
Ovenfor sidder to måneplet i græsset. En fed hun til venstre og en slank han til højre, som er blevet tiltrukket af hendes lugt.

Andre Natsommerfugle

Målere Aftensværmere Glassværmere Køllesværmere Penselspindere Spindere o.l. Ugler Småsommerfugle
Mest spinkle, dagsommerfugle-lignende dyr Meget store natsommerfugle Klarvingede og dagaktive Flotfarvede og dagaktive Lodne med mærkelige larver. Ofte lodne. Klapper vingerne sammen Mest brune og flade De små er samlet her.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden
iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet
Tilbage til Spindere