Vandedderkop (Argyroneta)

Vandedderkoppen (Argyroneta aquatica) er virkelig forunderlig. Den tilbringer hele sit liv under vand, hvor den lever af vandbænkebidere, vandnymfenymfer og andre smådyr. Den spinder en retræte mellem vandplanter og fylder den med luft, som den henter ved overfladen ved hjælp af kroppens behåring. I retræten spiser den sit bytte, for en fødeindtagelse der starter med at gylpe fordøjelsesvæske i maden, fungerer kun i luft.
Edderkoppen kan findes i vegetationsrige småsøer. Men vær forsigtig med håndteringen. Den skulle kunne bide igennem menneskehud, hvis den bliver forskrækket.

Bagkroppen er beklædt med små hår, som fastholder er lag af luft under vandet. Derfor skinner den som kviksølv.

 
Om foråret spinder hunedderkoppen en tæt klokke, i hvilken hun lægger sine æg, hvorefter hun lukker klokken af. Hun bliver og bevogter æggene, til de klækker.

Til venstre ses den hårbeklædning, som holder på luften omkring vandedderkoppens bagkrop og får den til at skinne som sølv.

Man kan sagtens holde vandedderkoppen i et akvarium, men man vil sjældent se meget til den, for den vil andbringe sin klokke meget diskret mellem tætte planter. I en "Underground explorer" som den ovenfor, kan edderkoppen dog ikke gemme sig, da der kun er vand langs kanten af cylinderen. Det er ret smart. Den kan købes hos Danfauna. - Man kan endog iagttage deres parringsspil og formering. Hunnen til højre vogter æg.
 
     
  Her tager vandedderkoppen en vandbænkebider.  
     
 
     
  Her er en anden vandbænkebider blevet fodret.

Byttet spises altid i den luftfyldte klokke, da byttet fordøjes i egen hud, hvorefter indholdet søbes op. I vandet ville al saften løbe ud.
 
     
     
  Vandedderkopper overvintrer ofte i tomme sneglehuse, som de fylder med luft. Her ses en vandedderkop i et hus af stor posthornssnegl.  
     

Har du fået lyst til at lave dine egne edderkopper? Eller vil du lave aftryk af edderkoppespind? Så klik på billederne.  
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Edderkopper generelt

Bjørli Lehrmann