Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

Februar 2012

Se 2013-nu

Efter hård frost i starten af februar er vejret blevet mildt og forårsagtigt sidst på måneden. Enkelte rådyr begynder allerede nu at smide den tykke grå vinterpels. Den kan findes i skovbunden i store totter. - Hvis man betragter pelsen i lup, ser den ud som nedenfor. Hårene er hule og bølgede. De gemmer en massen luft. Det er luften der isolerer, så rådyret kan ligge på jorden i blæst og 20 minusgrader uden at fryse.

Februar 2011

Mens vejret er mildt, er det tid at gå på jagt efter bjørnedyr. De vrimler på taget af skurene.
Mus hamstrer. Halsbåndsmus hamstrer meget energisk! Udenfor Vestre Hus står en kamerakasse, som hver dag fyldes med solsikkefrø, og som hver dag tømmes igen af halsbåndsmus. - Og man kan følge med på skærmen.
Det er også halsbåndsmus, der har tømt hønsenes foderautomat og anbragt alle kornene under redekasserne i hønsehuset.
Natten til 8. februar. Den værste storm i 5 år. Mange væltede træer i skoven.
Sneen er nu næsten væk efter at jorden har været dækket af hård iset sne i flere måneder. På jorden kan man nu undertiden finde disse mærkelige massive jordpølser. De er som regel lavet af mosegrise, men mindre mus kan også lave dem. Det drejer sig om jord, der er blevet anbragt i tunneler i sneen, fordi musene ikke har kunnet presse jorden op gennem sneen. - Muldvarpe er stærkere. De kan sagtens lave muldskud i selv den hårdeste isede sne.

Februar 2010

På skovens grene kan man finde store sneslanger. De opstår hvor solen rammer sneen og smelter den og gør den tung, mens den sne, der ikke rammes af solen stadig er frossen og holder sammen på det hele.
Fuglene er sultne. Skovskaderne kommer så snart der serveres jordnødder. De tømmer hurtigt foderbrættet, for de gemmer kernerne af vejen. Ligesom sumpmejser og spætmejser, der også hamstrer. Men det er fugle som gærdesmutte og fuglekonge, der virkelig lider nød. De spiser kun småinsekter, og dem er der dæleme ikke mange tilbage af i denne vinter. De fleste af disse fugle dør.

Rådyrene er sultne. De spiser knopper fra træer og buske, og de spiser skudspidser på gran. Og så gennemroder de skovbunden som her i bøgeskoven foran Vestre Hus. Det er bog de finder og æder her.
Vinteren trækker ud, og der er rigtignok sne på den gamle rede ved Allerød Station, men lyset fortæller husskaderne, at det er tid at komme i gang med reparationerne. Foråret er på vej!
 

Isen dækker søerne og sneen dækker isen. Hvordan mon fiskene har det dernede?

De har det meget, meget skidt! Isen forhindrer luftens ilt i at blive opløst i vandet, og når sneen ligger tykt, bliver der mørkt i vandet, så algerne heller ikke kan lave ilt. Så kvæles fiskene. Ovenfor er det skaller, der snapper efter luft i en våge. Våger er der bare ikke mange af.
Skaller i en våge - som sild i en tønde. De store fisk har også problemer. Her en gedde.

Ugen efter var det hele slut. Vågen var lukket og isen fuld af døde fisk.
Det gør dog ikke noget, at fiskene dør i de mindre vandhuller, da det giver padderne bedre levevilkår. Fiskene overlever i større søer, og spredes så atter derfra. Deres æg kan sidde i vandfugles fjer.

Februar 2009-2007 klik her.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Næste måned