Hjulspindere

Hvepseedderkop Korsedderkop Kvadratedderkop Agurkehjulspinder
Sivhjulspinder Flad hjulspinder Keglerumpe Bolværksedderkop
Andre hjulspindere

Den smukke, hedeboende Klithjulspinder (Neoscona adianta) herunder gør også sit net synligt. Den varierer i farve, men mønstret er karakteristisk. Det er en han til højre.

Lodden hjulspinder (Agalenatea redii) er noget mindre end sivhjulspinderen og findes i tørt græs og urter.
Den laver ingen egentlig retræte, men sidder på et hvidt tæppe, som den enten har spundet i nettets midte, eller i dets udkant. Den er ret variabel i farvetegning, og kan have to markante hvide pletter forrest på bagkroppen, eller den kan have en kraftig sort stribe ned langs bagkroppens midtlinie. Det kaldes et cardialmærke, for det sidder over hjertet. Edderkoppers hjerte er langt og rørformet.

 

Og undersiden.

Edderkoppen her, med den specielle kropsform hedder Araneus sturmi.
 

Sektoredderkopper kan kendes på nettet. Disse edderkopper laver normalt deres net i forbindelse med faste flader, såsom i vindueskarme eller ved hegn. Under sådanne forhold er det svært at anbringe signaltråden, så den er fri af nettet, så sektoredderkopperne friholder simpelthen en sektor af nettet til signaltråden.

 
Dette er sektoredderkoppen Zygiella. Den har en sølvskinnende bagkrop. Den sidder aldrig i nettet, men venter skjult i sin retræte. Den kan dog lokkes frem med et bytte, men den trækker det straks med tilbage i retræten.
Til højre kan man også se hannen.


 

Her sidder sektoredderkoppen også i en vinduesramme.
Til højre ses dens ægspind.
 
Stor pukkelhjulspinder (Araneus angulatus) er sjælden
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Edderkopper generelt