Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

April 2008

April 2009-10

Allerød er fuld af grågæs med gæslinger i år. Vintergrønne marker har fået bestanden til at vokse - og når så store dele af markerne tilmed er oversvømmet, så går det rigtig godt!

De forskellige pilearter blomstrer i april, før de får blade. Her er det Gråpil.
Først ses de bløde gæslinger, som er hårede umodne rakler. Siden springer raklerne ud med mange blomster. Enten som hanrakler med gule støvblade, eller som hunrakler med støvfang.
Pile er tvebo, så buskene bærer enten kun han- eller hunrakler.
Pileblomsterne er vigtige for insekterne, fordi de blomstrer så tidligt. Hanblomsterne giver pollen og hunblomsterne nektar.

April er fuglenes måned.

Her i starten af april er der virkelig gang i fuglene. Det er nu, de er lette at se og aflure, for det er nu, de finder redeplads. Her er det en musvit, en blåmejse, en sumpmejse, en spætmejse - og en træløber, der er flyttet ind på lokummet i en spejderhytte.

Gærdesmutten har det med at flytte ind i hjørnerne i bålhytten. Det er en dårlig idé, for så vil ungerne ikke kunne fodres, når det er bålarrangementer, så jeg har fjernet reden og forhindret smutten i at bygge her igen. - Det er fine runde, mosforede reder. De bygges af gærdesmuttehannerne, som siden søger at lokke hunner til. En i hver rede. - Gode hanner får mange hunner, dårlige hanner får ingen.

April 2007

Alle huller i skoven har været fulde af vand hele vinteren og foråret, men nu tørrer de ud. Tusinder og atter tusinder af dafnier, som har mangfoldiggjort sig i vandet danner nu hvileæg, som kan klare den forestående udtørring.

De er i gang alle vegne nu, fuglene. Det er let at finde reder, hvis man er opmærksom. Her er det gråand, tyrkerduer, træløber, solsort, grågås og flagspætte. Gråanden ligger under et legeredskab på børnehaven Troldebos legeplads.

26. april. Det er snogenes parringstid. Hannerne kom frem for flere uger siden, men hunnerne, som er meget større, kommer først frem nu, og de bliver sædvanligvis parret med det samme. På billedet til venstre kurtiseres en hun af 5 hanner.

24. april. Underlige svampeagtige hvide tingester ses i øjeblikket på træstammer rundt omkring. Det er dog ikke svampe, men svampedyr, og arten hedder skinnende støvpude. - Disse mærkelige væsener har haft glæde af den milde, fugtige vinter, hvor de har ædt sig store, og nu kryber de ud på træets overflade, hvor de danner frugtlegemer og laver sporer. - Billederne ovenfor er taget med et par dages mellemrum.
De er i gang. De bøge, der er tyvstartet har bøgelopper på hvert eneste blad. De gnaver huller, og de lægger æg i midterribben. Derfor er det usundt at komme for tidligt. Men det er heller ikke smart at komme for sent, for så tager de andre lyset. - Evolutionen fremmer derfor et samtidigt løvspring.

12. april. Enkelte bøgetræer er sprunget ud hist og her. Det er alt for tidligt. Nu bliver der ballade blandt bøge-træerne. Godt man ikke forstår bøgesprog - men nøjes med at læse bogstaver.

5. april. De spidssnudede frøer har lagt tusindvis af æg, og nu begynder de utallige bog, der blev smidt i efteråret, håbefuldt at spire til ny skov.

Nu blomstrer den hvide anemone så smukt og piget i bøgeskovens bund. Små hvide paraboler, der drejer sig efter solen i håb om at finde varme nok til at modne sine frø. Det lykkes dog sjældent, og anemonen formerer sig mest ved underjordiske jordstængler.
Anemonen tilhører ranunkelfamilien, og som de fleste arter i denne familie indeholder den giftige og hud-irriterende stoffer. Saften kan give vabler på huden. I gamle dage smurte man derfor udtræk af anemonesaft på huden, for at udtrække "onde væsker", hvis man var syg.
Vil man i gang med botanikken, bør man starte nu, hvor der er begrænset med arter. Se her.
Jordhumle - Bombyx terrestris Andrena fulva Stor humleflue - Bombylius major

3. april. Endnu er der ikke så mange flyvende insekter, men en par lodne arter er meget karakteristiske for årstiden. Det er de store jordhumledronninger, der flyver søgende rundt for at finde egnede hulrum til deres reder. Den lille med meget orange Andrena bi, som er en enlig jordbi. Og det er den store humleflue med den lange snabel, hvis larver snylter på enlige bier.

Solsortehunnerne bygger rede med stor iver for tiden, og havebassiner, tilstoppede tagrender og mudderhuller er i høj kurs! Pludderet bruges til at fore reden med, for solsorten foretrækker en lerklinet redeskål.

Nu blomstrer den berømte elm ved Allerød Sø. Berømt fordi den - ene af utallige elme på stedet - tilsyneladende er gået ganske fri af elmesygen. Om en måneds tid vil den stå fuld af manna.

1. april. Der er nu blevet ryddet omkring bålhytten. Alle de lys-ædende bøgetræer er blevet fældet, så kun de venlige egetræer står tilbage. Det hygger meget!

Videre tilbage: April 2006-2002 klik her

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Næste måned