Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December
Først omkring midten af maj begynder parringssæsonen for de Grønne frøer, men så kvækker de ellers også voldsomt de næste par måneder.

Fra midten af maj går også de fleste guldsmedenymfer på land og foretager deres fantastiske forvandling. Kik efter dem i vegetationen omkring småsøer. De fleste kravler op om morgenen, og hele forvandlingen tager kun et par timer.

I maj sværmer forskellige arter af hårmyg (slægten Bibio) i skovlysninger. Man lægger mærke til dem, fordi de flyver med sært nedhængende ben. Hannerne (billedet til venstre) har øjne i hele hovedet, og de kan sidde meget tæt på planter i solen, på udkik efter hunner. - De stikker ikke.

Omkring midten af maj blomstrer liljekonvallerne (Convallaria majalis). De trives godt i den sure jordbund i Ravnsholt Skov, så mange steder danner de tætte blomstrende bestande. Liljekonvallen er giftig.

Så er der atter egernunger på Vestre Hus.
Disse tre puslinger mistede deres mor i trafikken, hvorfor sulten drev dem ud af deres rede på Naurhegnet. Heldigvis blev de fanget af Kim, som nok vidste, hvor han skulle henvende sig.

Ungerne har nu fået modermælkserstatning i en uge. De klarer sig fint. De er begyndt at tage lidt fast føde - og gå på opdagelse.

I starten af maj er det tid at gå på morkeljagt. Morklerne udmærker sig ikke blot ved at være fremragende spisesvampe - de er også svære at finde!
Morklen her er en Hættemorkel (Morchella semilibera). Den er fundet ved Allerød Sø.

De fleste svampe gror på morbund, som indeholder mange organiske stoffer, de kan leve af. Men morklerne gror på god muld - ligesom asketræet. Et godt råd er derfor at kikke efter morkler under ask.

Nu blomstrer den forkætrede men smukke Fandens mælkebøtte (Taraxacum).
Systematisk inddeles denne plante i et utal af underarter (over 100 i Danmark), for dens udseende kan være meget forskelligt. Det skyldes at disse planter ikke udveksler gener. De har afskaffet den kønnede formering - nul sex - og de prangende blomsterkroner er ganske uden formål, for frøene modnes uden befrugtning. Alle mælkebøtter er jomfruer og sig selv nok.
Bladene ligner løvens tænder, og de gav planten dens oprindelige videnskabelige navn Leontodon, som blev oversat til løvetand på dansk. Englænderen kalder den dandelion (løvetand på fransk), mens franskmændene kan finde på at kalde den pissenlit (tis i sengen). De spiser den nemlig, og den virker vanddrivende.

Mellem kronerne kravler gerne små bitte biller, som gør sig til gode med det overflødige pollen. Det er Glimmerbøsser (Meligethes aeneus) og de elsker gult, for gult betyder mad.
De kan være overordentligt irriterende, hvis man har gult tøj på - eller dækker bord på en gul dug!

Maj 2003

Egernet Skipper er ny pensionær på Vestre Hus. Han blev reddet fra den visse død af Peter Düring, som nu har betroet mig hvervet at forberede Skipper på at indtage hele den store, farlige verden. - Og Skipper er særdeles indtagende, og meget, meget tam.

Nu er det parringstid for hugorme, og i granbevoksningen omkring Rævemosen i Ravnsholt Skov er hugormen stadig talrig.

Det er hunnen
nederst.

Maj 2002

I maj sker eksplosionen.

 

Bøgen springer ud.
Alt er grønt, grønt, grønt - og skoven lukker sig. Snart forsvinder det store udsyn.

Mange, mange bøgeblade ser for tiden således ud. Det er bøgeloppens værk. De runde huller er gnav af den voksne bøgeloppe, som er en lille sort snudebille. Den brune plet med udløber til bladribben skyldes larven, som har mineret bladet - dvs. levet i og af bladets indhold.

Bøgen sprang ud med blomster i år. Hanblomster og hunblomster.

Efter at have smidt deres pollen faldt hanblomsterne af og lagde sig i et tykt lag på skovbunden.

Mens hunblomsterne nu udvikler frugter. Det bliver oldenår i år!

Rævehvalpene er nu store nok til at kikke ud af gravene.

 

Så kære hundeejere: Hold jeres hunde i snor i skoven! En af disse rævehvalpe lå bidt ihjel af en hund, dagen efter at billedet til venstre blev taget.

Så er forhaven gjort forårsklar. Der er lavet et nyt bed med bærbuske, samt en kombineret snitte- og bålplads, som også er velegnet til grillning.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Næste måned