Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December
 

Maj 2006

Maj 07 til 09

Hårmyggene sværmer voldsomt i øjeblikket (26/5). De samles i skovkanter og i lysninger, hvor de gør det næsten umuligt at være for os andre.

Et videokamera sat op over en solsorterede på centrets gavl gør det i øjeblikket muligt for de besøgende børn at følge med i ungernes opfodring.
Sidst i maj har vi fået en del regn, og både vandpytter og småsøer i skoven er farvet gule i kanten af pollenkorn. Jeg troede, at det var bøgepollen, for bøgen blomstrer kraftigt i år, men under mikroskopet viser det sig at være granpollen. Granpollen er normalt ikke årsag til allergi, da pollenkornene er for store. Og det er godt det samme, for der er mange af dem!

De første rålam fødes her i maj. De fleste dog først i starten af juni.
Disse trillinger er fra d. 12. maj.
Som regel får rådyret 2 lam, men store, velnærede råer kan få tre eller fire.
De første uger ligger lammene i skovbunden, hvor moderen opsøger dem og ammer dem hver for sig flere gange om dagen. Senere følger lammene med moderen, og de bliver ofte hos hende til hun skal føde næste kuld om et års tid.
Man må ikke pille ved rålam. Kun lige skynde sig at snuppe et enkelt foto...

Her om foråret vrimler det med vårfluelarver i mærkelige huse i alle lavvandede, vegetationsrige vandhuller. Man behøver ikke engang et fiskenet, for at skaffe sig en samling. De kan pilles op af vandet med hænderne. Husene bygges på forskellig måde af forskellige arter, men nogle arter kan også vælge ret forskelligt materiale at bygge af. I strømmende vand findes arter, der laver husene af sten - så de ikke rives med af strømmen. Og i vande med fisk anbringes lange pinde i huset, så det bliver sværere at sluge. Øverst til venstre ses et par larver, der næsten udelukkende har bygget deres huse af sneglehuse, flere af dem med snegle i. Husene bindes sammen med silketråd, som vårfluelarverne danner i kirtler ved munden.

Det er tid at holde øje med skovens huller. Spætmejsen afslører sig ved at tilmure hullet med mudder, så den kun lige selv kan mase sig ind, mens de nye flagspættehuller kan findes på grund af den bunke savsmuld, der ligger nedenfor.

Det er parringstid for de sommerfugle, der har overvintret som voksne. Dagpåfugleøjesommerfuglene her har ligget i dvale hele vinteren, nu skal slægten sikres. Efter parringen vil hunsommerfuglen flyve rundt for at finde solbeskinnede brændenælder at lægge æg på. Se larverne her.

Humlebidronningerne parrede sig sidste sommer, og nu skal de ud og prøve at starte et nyt humlebibo. De flyver rundt langs jordoverfladen og undersøger alle huller. Forladte musehuller er egnede bosteder.

Småfuglene skal i gang med familieforøgelsen nu, hvor der kommer mange insekter at fodre med. Nogle har allerede unger i reden, andre er først ved at bygge rede nu. Her er det en musvit, der forer en redekasse. Den er hurtigt færdig!

1.maj. I år er ikke en eneste bøg sprunget ud før tid, og anemonerne er først lige sprunget ud. Ovenfor ses samme sted en uge senere (8. maj). Naturen har travlt nu!


1. maj, og der ligger stadig dynger af snavset sne på den parkeringsplads ud mod Nymøllevej, hvor sneen fra vinterens snerydning har været deponeret. De smeltende snedriver udgør en illustrativ, men uskøn, model af et dødisområde.
Sådan så hele Allerød ud for omkring 10.000 år siden. Sådan er vort landskab skabt ..............

Maj 2005

Det er også parringstid hos jagtedderkopperne for tiden. Nedenfor ses parringen hos Pardosa lugubris. Hannen bedækker hunnen forfra og fra oven, og han må række ind under hendes bagkrop for at nå hendes kønsåbning med både venstre og højre palpe. Mere her om sex blandt edderkopper.

Egeskoven er meget smuk for tiden, men når man går der, har man hele tiden fornemmelsen af stille regn. Især når solen virkelig skinner varmt, kan man hele tiden høre lyden af små smæld mod skovbundens visne blade, og kikker man nøjere efter, vil man opdage, at der ligger utallige små sorte lorte på alt under træerne.
Det er fordi egen i år er særligt angrebet af larver af Lille frostmåler (Operophtera brumata). Denne larve angriber især eg, men også bøg og andre træer. Nogle år afløver den simpelthen egetræerne, så de må danne helt nye blade. Men det kan de nu også klare.

Senere på sommeren firer larverne sig ned fra træerne i silketråde for at forpuppe sig i jorden. Først ved vinterens begyndelse kommer sommerfuglen frem, og hannen ses tit i oplyste vinduer. Hunnen er næsten vingeløs og venter blot passivt duftende på at blive fundet af sin bejler.

I solskin afpatruljerer snogene ivrigt vandhullet ved Vestre Hus på jagt efter frøer i passende størrelse. Er man heldig kan man se 5-6 stykker. De satser på overraskelsesangreb og de sluger frøerne levende.

I år har man allerede kunnet finde guldsmede i forvandling omkring vandhullet fra majs begyndelse. Det er fordi Nordisk kærguldsmed har fundet frem til vandhullet. Det er nemlig én af vore tidligste guldsmede. Den findes ellers mest i Jylland.

Det er tid for vårmusseron (Calocybe gambosa). Svampen har hvide og meget, meget tætte lameller. Duften er det bedste!
Den smager udmærket, men temmelig kraftigt og noget melet.

Svampene her er fundet ved Allerød Sø d. 7. maj. Der var mange flere end jeg ville plukke.

Korsknap er en lille krybende plante, som blomstrer rundt omkring i skovkanter og krat i øjeblikket. Den dufter stærkt parfumeret og mynteagtigt, når man gnider bladene mellem fingrene - og planten er uovertruffen til urtete.
Man plukker blot en håndfuld skud med blade og blomster og hælder kogende vand over - lader det trække et minuts tid - og drikker så ekstraktet.
Jeg er ikke selv vild med urtete. Men den her te smager virkelig godt!

Lige nu i starten af maj klækker millioner af stikmyg fra skovens mange små vandsamlinger. Myggelarverne laver af plankton og ser ganske nuttede ud, mens den voksne hunmyg som bekendt suger blod fra højere dyr - såsom os.

Fortsæt bagud til 2004-2002
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Næste måned